Méér frikandellen?

Tolerantie
IMG_0808Laat ik maar eens enkele overwegingen opschrijven die ik heb t.a.v. Geert Wilders. Het zijn geen ‘complete werken’, want ik wil hem niet onnodig kwetsen (dat lukt hem immers zélf best ook aardig), al is ook dit met ‘gevaar voor eigen leven’, dat dan weer wel. Zijn tolerantie ten opzichte van hem onwelwillende meningen is immers minimaal en inmiddels zelfs vrij legendarisch, om maar niet te zeggen eigenlijk volslagen nihil. Bij de rechtszaak onlangs viel mij vooral op hoe fout iedereen in zijn ogen was. Marokkanen (daar ging de rechtszaak immers om), premier Rutte (‘de grootste leugenaar van Nederland’), de in zijn ogen partijdige rechters, het (afgewezen) wrakingsverzoek, etc.

Crimineel
Net na de bijeenkomst waar hij zijn beruchte vragen stelde, en nu voor tv, nuanceerde hij het een en ander door te zeggen dat hij slechts de criminele Marokkanen bedoeld had. Maar dat was niet de vraag geweest die hij het publiek op die bewuste meeting eerder in Den Haag had gesteld, en wat uiteindelijk geleid heeft tot die rechtszaak, terwijl me lijkt dat je toch gerust kunt veronderstellen dat Wilders als doorgewinterde politicus weet wat hij beter wél en niet kan zeggen of vragen.

Trias politica
Enfin, gisteren (14 december) las ik een stuk met bespiegelingen over de zaak Wilders van iemand die enkele jaren in Egypte had gewoond, waar de trias politica, de scheiding der machten, een lachertje was en nog steeds is, waar een ieder die een afwijkende mening aanhangt eigenlijk vogelvrij is of inmiddels al in de gevangenis zit, waar rechters de machthebber(s) min of meer openlijk ondersteunen in hun vonnissen, etc.

Vuilspuiterij
Toen realiseerde ik me – ofschoon die man mogelijk overigens hetzelfde wilde beweren (ik heb het stuk niet uitgelezen) – dat Wilders bij de gratie van het bestaande Nederlandse systeem (de politici, de Nederlandse staat, de Eerste en Tweede Kamer, onze rechters, etc.) kan doorgaan met zijn vuilspuiterij. Dat bij ons de rechterlijke macht en de politiek inderdaad zodanig gescheiden zijn, dat Wilders hier nog steeds als vrij man rondloopt. En dat onze huidige Nederlandse samenleving dusdanig tolerant is t.a.v. afwijkende meningen, dat hem hier dus wel één van de weinige podia wereldwijd geboden wordt om te ventileren dat hij het hier in Nederland allemaal maar niks vindt met ons tolerante beleid t.a.v. buitenlanders. Hetzelfde tolerante beleid dat hem overigens ook nog steeds vrijuit laat zeggen wat hij vindt, maar dat heet dan inmiddels vrijheid van meningsuiting. En die vrijheid heeft hij wél hoog zitten. Engelsen zeggen dan fijntjes: don’t shit where you eat, hetgeen zoveel betekent als: ‘bevuil je eigen nest niet’.

Frikandellen
Maar nu we het tóch over eten hebben (één van mijn meer favoriete onderwerpen) vraag ik jullie: willen jullie in deze stad, en in Nederland, méér of mínder frikandellen? Nou, dan gaan gaan we dat regelen. Deze frikandellen zijn in den beginne van zuiver Nederlandse makelij (naar verluid werden ze voor het eerst gespot in Dordrecht in 1954). Maar ik bedoel voor alle duidelijkheid dus eigenlijk wel alleen de criminele frikandellen. Ofschoon je zou kunnen stellen dat zij allemaal min of meer crimineel zijn, want in elke frikandel kom je wel dubieuze ingrediënten tegen. Ken je er één, dan ken je ze allemaal, nietwaar? Toen ik een jaar of veertig geleden min of meer toevallig eens gelezen had wat er allemaal in zat, wist ik daarna nooit meer een frikandel te consumeren. En als het aan Europese gezondheidsorganisaties ligt, wordt de snack uiterlijk in 2018 verboden, las ik vandaag. Het gevaar bestaat dat ik nu wél de Nederlandse frikandel-industrie over me heen krijg. Maar die lijkt me sowieso wel bevooroordeeld in deze en bovendien heb ik toch lekker vrijheid van meningsuiting. I rest my case…

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven