Ed in betere tijden

Blaastest (2)

Verdoving

Ed in betere tijden
Ed in betere tijden

Ik wilde zó graag verdoofd worden tijdens de cystoscopie (van 29 december), dat er wel iets mis móést gaan. De arts betwijfelde allereerst of de paracetamol, die zij daarvoor in gedachten had, wel zou helpen tegen de pijn, en zij wilde eigenlijk niks zwaarders voorschrijven (bijvoorbeeld morfine – junk die ik ben – hoewel me dat toch wel wat te ver ging). Dan zou ik ook nog moeten wachten tot deze verdoving zou werken (de paracetamol zou die naam eigenlijk niet mogen hebben, vind ik), en daartoe zou ik een andere patiënt vóór moeten laten gaan. Ik wilde het onderzoek inmiddels echter gehad en achter de rug hebben. En ook verwachtte ze dat de techniek sinds mijn laatste cystoscopie (zo’n twintig jaar geleden) zó ver vooruit was gegaan dat het in vergelijking met die ‘dramatische’ herinneringen van toen sowieso allemaal wel mee zou vallen. Dus besloot ik manhaftig, snel en onverdoofd, door deze zure appel heen te bijten. Held die ik ben. Ik moet zeggen: het viel enorm mee.

Planetenstelsel
De cameraweergave van de twee blaasstenen die ‘gespot’ werden bij binnenkomst van de blaas, leek wel wat op een ietwat troebele live-uitzending vanaf één of ander veraf gelegen planetenstelsel. ‘Houston, we’ve got a problem’. En toen… was de arts er al weer uit. Dit vóórdat ik eigenlijk de kans had gehad, of aanleiding had gezien om eens even goed te piepen, zoals ik zowel had verwacht en ik me eigenlijk ook min of meer had voorgenomen. Mijn opluchting was groot, dat kunt u zich wel voorstellen.

Operatie
De arts vertelde ons vervolgens dat de blaasstenen te zijner tijd operatief verwijderd zouden moeten worden, omdat er anders onheil voor de blaas verwacht zou kunnen worden. Dit operatieve ingrijpen was echter niet urgent. Bij die gelegenheid zou er dan weer door een camerateam mijn piemel binnen worden gegaan, ditmaal met de nodige gereedschappen als voor de in het vorige stukje genoemde uitzending van ‘Heel Holland Klust’. Maar dit zou dan wél minder invasief of ingrijpend zijn, omdat het snijwerk waar ik voor die operatie op gerekend had en waar ik bovendien nogal tegenop zag, achterwege zou blijven. Vervolgens werd daarvoor het nodige in gang gezet. Mijn opluchting bleef niettemin onverminderd groot. Een operatie over een aantal maanden betekent immers nog ‘ver weg’ en bovendien ook ‘volledige narcose’, en dat lijkt mij immers minder erg dan hetgeen ik vandaag onvermijdelijk en onverdoofd had moeten doorstaan. En wat achteraf dus reuze meeviel.

Tunnelvisie
Heren, het afschrikwekkende beeld dat een cystoscopie mogelijk bij u op zou kunnen roepen, en dat ik zeker met u gedeeld zou hebben tot deze bewuste decemberochtend, is wellicht onderhevig aan enige tunnelvisie (let op de subtiele woordspeling van een zich door de urinebuis voortbewegend cameraatje), en dat kan, weet ik nu dus uit eigen ervaring, met een gerust hart naar boven toe worden bijgesteld. Het onderzoek was maar een fluitje van een cent. En bovendien ook helemaal niet romantisch. Noch onromantisch, nu we het toch daarover hebben. Romantiek speelde hierin namelijk absoluut geen enkele rol. Wat mogelijk wél het geval kan zijn in uw dag- of nachtmerries hierover…

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven