Zweden

Zweden, toen wij een ‘intelligente’ lockdown hadden, dronken zij een biertje…

Ik wou het met u vandaag eens hebben over Zweden. Doodgezwegen in de Nederlandse media, of — als er al over werd geschreven — werd er gemeld hoe de besmettingen steeds maar toenamen. Toentertijd — in april/september vorig jaar — was dat zéker onzin. Of ze werden later ook wel belachelijk gemaakt vanwege hun liberale aanpak, nadat Zweden daar bij de ‘tweede golf’ op terug moest komen. Nu doodse stilte. Wij lachen, wij hebben immers een ‘intelligente lockdown’ achter de rug. Die jammer genoeg wel vooral veel kapot maakte en maakt —  waaronder mensenlevens ook — en cultuur, bedrijven en scholing. Maar je wordt er wél een stuk wijzer van, van zo’n ‘intelligente  lockdown — al is die wijsheid mij volledig ontgaan  — of anders krijg je er wel een sombere inborst van waardoor je maar steeds verder gaat in je maatregelen, en steeds draconischer maatregelen neemt om de dreiging maar vooruit te schuiven en het probleem maar te vermijden. Zoals hier in Nederland bijvoorbeeld wél duidelijk het geval is.

Open vanaf het begin

Ik heb vandaag even de cijfers voor u uitgezocht: Nederland 13056 doden, Zweden 10323  doden. Nederland 17,28 miljoen inwoners, Zweden 10,23 miljoen inwoners. In Nederland 318 doden per miljoen inwoners, tegenover 322 doden per  miljoen inwoners  in Zweden. Nauwelijks verschil hé? In Zweden is de horeca daarentegen nog steeds open —- vanaf het begin — scholen en winkels ook. De mensen léven daar gewoon, ze hebben sociale contacten, ze ontmoeten elkaar, etc. Veelal  komt het neer op eigen verantwoordelijkheid. Thuisblijven als je ziek bent, en zo. Dat deed ik vóór corona ook al, u eveneens? In Nederland is daarentegen alles ‘intelligent’ dicht. Wíj zijn zó slim. Cultuur naar de klote, horeca naar de klote, scholing van onze kids naar de klote. Neem bijvoorbeeld onze mondmasker benadering. Geen enkele wetenschappelijke onderbouwing, van Dissel was zelfs tegen de invoering. Het zou een vals gevoel van veiligheid geven. Maar we doen het toch. Zó ingenieus. Heerlijk dat Calvinistische, niet? Met als voornaamste resultaat van onze eerste ‘intelligente’ lockdown, dat de vooruitzichten tot nog toe onveranderd slecht blijven, de gezichten van onze OMT-leden onveranderd somber, en onze vrijheid steeds verder wordt beknot — nu is rigoureus ingrijpen pas écht ‘onvermijdelijk’. Het klinkt net zo’n beetje als onze Belastingdienst, vindt u niet?

Onder ogen zien

Eerlijk is eerlijk, de omliggende Scandinavische landen die wél een strenge lockdown hebben —- Noorwegen, Denemarken en Finland — hebben veel minder doden per  miljoen inwoners dan Zweden. In Noorwegen 40, in Denemarken 91 en in Finland 49. Maar Zweden is, met al hun vrijheid en intacte economie, normaal sociaal contact en uitgaansleven, desondanks wél vergelijkbaar met Nederland. Wij met onze strenge lockdown, onze winkels, scholen en horeca die dicht zijn, etc. In Zweden hebben ze ondertussen wél het corona gedoe onder ogen gezien (zo van laat maar komen). Zij hebben zich niet laten verdringen uit hun ruimte, uit de steden, uit het straatbeeld, uit de kroegen, etc. Ze gaan gewoon door met wat ze altijd al deden. Scholen, horeca en winkels zijn gewoon open, en mensen ontmoeten elkaar sociaal. Het land nadert de groepsimmuniteit. Wij Nederlanders laten ons steeds draconischer maatregelen opdringen, winkels dicht, horeca dicht, scholen dicht, nu avondklok. Steeds verder gaande maatregelen om het virus vooral maar te vermijden en te blijven vluchten. Blijf binnen, draag je mondkapje, was 60x per dag je handen, avondklok, je leest elke dag weer hoeveel duizend besmettingen er vandaag weer zijn bijgekomen, etc. Dit alles om het maar niet onder ogen te hoeven zien, om maar géén groepsimmuniteit te bereiken, om allemaal vooral maar goed bang te blijven en het virus te ontvluchten. Hoe lang rennen we nog mee met premier Rutte? 

Vaccinatiedoden

Dan las ik onlangs over de 23 vaccinatiedoden in Noorwegen, kort na de inspuiting met het Pfizer/BioNTech vaccin. Vrij snel daarna — een dag later —- las ik dat er niets aan de hand was, dat het ‘maar’ om ouderen ging met onderliggende ziektebeelden. Herinnert u zich hoe daar NOOIT over gerept wordt als het maar om corona slachtoffers gaat? Dat zijn NOOIT ouderen met onderliggende klachten, terwijl het wél zo is dat de voornaamste groep slachtoffers de ouderen boven de 70 zijn met onderliggende klachten. Misschien wordt het zo langzamerhand tijd om door te gaan met waar u in mei 2020 gestopt bent, en deze hele corona toestand nu eindelijk eens onder ogen te gaan zien. Ja, er zullen mensen dood gaan. Heel vervelend. Maar er sterven elk jaar zo’n 150000 mensen in Nederland. En we hoeven niet steeds maar verder weg te blijven rennen, de boel te vermijden, en oh, oh zo bang te zijn. We kunnen ons mannetje of vrouwtje wel staan.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

4 gedachten over “Zweden

  1. Ik wil naar buiten, maar in kroegen o.i.d. bijkomen van de kou. Maar dat kan niet, want alles is dicht. Dit begint ook z’n effect te hebben.

   1. Zweden is dan toch overstag aan het gaan: tot nu toe het enige Europese land zonder verplichte maatregelen, heeft de Zweedse overheid nu toch een noodwet ingevoerd waarmee het beperkingen kan opleggen aan de bezoekersaantallen in winkels en openbare plaatsen. Vooralsnog blijft wel alles open.

    Er zit een ‘kan’ bepaling in. Heeft Zweden al beperkingen opgelegd?

    1. Ik vond geen groot ingrijpen in de Zweedse samenleving. Alles is nog steeds gewoon open. Ik las wél over maximaal 8 personen aan één tafel in restaurants of cafés. Vergeleken bij de Nederlandse maatregelen, is dit helemaal niks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven