Eet smakelijk, Mark!

Eet smakelijk, Mark!

Ik voel mij genoodzaakt weer in de pen te klimmen nu het OMT zich weer eens heeft laten gelden. Angst en apathie horen in de Tweede Kamer thuis vind ik, en niet hier bij ons, het Nederlandse volk. Het OMT probeert ons te doen geloven dat er werkelijk gewichtige zaken in het geding zijn. Onder andere door ons te dreigen met een tweede lockdown. Mijn vader — overigens een prima man — kon vroeger ook wel eens dreigen vanuit een zekere autoriteit die hij dan claimde te hebben, maar die hij eigenlijk toch nooit écht had in mijn ogen. Buiten het feit dat hij misschien wel de — vooral fysieke — macht bezat, net zoals Rutte c.s. met politie en boa’s nú, gaat autoriteit ook over erkend gezag, ontzag en persoonlijk overwicht. En daar waren voor mij toen en zijn ook nu nog heel wat meer gezond verstand, expertise en bewondering nodig. En dat had mijn vader zelden in die dagen en Rutte nu absoluut niet.

Goebbels 

Gisteren opnieuw een video bekeken van eerder dit jaar. Daarin werd iemand geïnterviewd die voor mij wél wat meer gewicht in de schaal legt (simpelweg omdat hij naar mijn mening met een grotere dosis gezond verstand praat). Hij heet Cees Hamelink, is emeritus hoogleraar Internationale Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en momenteel hoogleraar in Mensenrechten en Gezondheidszorg aan de VU in Amsterdam. Hij haalt onder meer Goebbels aan die altijd placht te zeggen: ‘Maak ze bang, maak ze bang, maak ze bang!’. Deze zelfde Goebbels zou uiterst content zijn met de angst-strategie zoals momenteel door het OMT gebruikt wordt. Wij Nederlanders laten ons nu, net zoals het Duitse volk toen — vóór de Tweede Wereldoorlog — allerlei onheil aanmeten, met veel verbaal geweld en reclamecampagnes. Het woord ‘klaar’ (‘…maar Corona is nog niet klaar met ons’) is in ieder geval voor de rest van mijn leven besmet met Corona.

Cijfers

Nu nog even wat cijfers in deze tijden van nodeloze bangmakerij. Volgens mij hebben cijfers namelijk de neiging eventuele paniek in rustiger vaarwater te doen komen. In het juiste perspectief te brengen, zogezegd. Vandaag lees ik op de NOS-site dat u momenteel door 150.000 Nederlanders besmet kunt worden. Wat dat ook mag betekenen. Het verband met Corona zieken en -doden zie ik nog zo net niet. Ik las ook zelfs zeer serieus te nemen publicaties van wetenschappers die een toename in het aantal besmettingen juist als positief ervaren. Een flinke stap richting groepsimmuniteit. Hoera dan maar? Maar we zijn er nog niet. Er moet nog heel wat meer gebeuren voor we groepsimmuniteit bereikt hebben. Maar ik heb begrepen dat de GGD dat nauwkeurig voor ons bijhoudt. Aantal besmettingen dan, niet de groepsimmuniteit.

Roken 

Bij de meest recente Oudejaarsloterij liepen overigens zo’n 5,7 miljoen mensen — ‘besmet’ met een lot — de kans miljonair te worden. En dat was toch ook niet zo erg? Eveneens lees ik vandaag in de Volkskrant dat er nu wereldwijd zo’n miljoen coronadoden te betreuren zijn. Op een wereldbevolking van 7,7 miljard mensen betekent dat maar liefst ongeveer één zevende promille (in Nederland zijn er één derde tot een halve promille overledenen te betreuren). De WHO schat dat er wereldwijd jaarlijks zo’n 7 miljoen mensen sterven aan roken alléén, waarvan 890.000 doden die overlijden door mééroken. Vergeleken met de doden en alle bangmakerij (dat is een beter woord dan ‘aanpak’ in deze, over het algemeen) inzake Corona, betekent op jaarbasis dat er nog steeds 3x zoveel mensen door nicotine overlijden dan tot nog toe door Corona.

Angsthazen 

De verkoop van sigaretten wordt hier in Nederland trouwens met hulp van de VVD in stand gehouden. En er zijn zo’n 600.000 mensen die per jaar overlijden aan griep wereldwijd. En er zijn 1,3 miljoen doden in het verkeer. En zo’n 8 miljoen doden door longziekten. En 150.000 doden in Nederland per jaar. Waarvan 30.000 doden aan kanker alleen. En in de winters van 2014-2018 gemiddeld zo’n 6443 doden aan griep, volgens het RIVM. Moeten we dan nu zo halsstarrig paniekerig blijven doen blijven doen over 6000 coronadoden? De noodzaak daarvan mag het nationale cabaretduo Rutte & de Jonge (de Angsthazen) ons nog eens haarfijn uitleggen tijdens hun eerstvolgende optreden op de buis. Pardon, ook deze uitzending laat ik aan mij voorbijgaan.

Intelligentie

Dus géén tweede lockdown! De eerste lockdown had namelijk nog niet eens de intelligentie van ons voedingspatroon. Want ik schat dat dááraan jaarlijks 4 tot 10 keer zoveel mensen overlijden als aan Corona. Eet smakelijk, Mark!

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

4 gedachten over “Eet smakelijk, Mark!

 1. Prima beschrijving Ed.
  Die doorgesnoven Ruttekut en zijn billenmaat vaccinazi Hugo de schoenpoetser zijn 2 idioten die alleen maar op macht uit zijn.
  Onbegrijpelijk dat zo veel Nederlanders nog in de sprookjes van de regering geloven.

  1. Dank je Donald. Wat mij nog het meest verbaasd en ook heel erg teleurgesteld heeft tijdens dit alles, is de gelatenheid van de Nederlandse bevolking. Dat ze hem tolereren, nee zelfs steunen.

 2. Het deel volgzame schapen van onze samenleving is helaas tenenkrommend groot. En daar wordt op ingespeeld. Met complete reclamecampagnes, zogenaamde bn’ers die dikke sommen geld krijgen om te roepen dat corona oh zo link is…

  Waar is Volkert van der Graaf als je ‘m nodig hebt… Oh nee, da’s natuurlijk Rutte’s vrind. Wordt tegenwoordig “milleu activist” genoemd als je hem opzoekt op Google. Terwijl daar natuurlijk had moeten staan: moordenaar van Pim Fortuyn, in opdracht van de gevestigde orde, VVD en consorten.

  1. Ik probeer juist een beetje de angel eruit te halen en de Nederlanders weer dichter bij elkaar te krijgen, maar het gevolg lijkt méér polarisatie. Ik begrijp je prima, maar we moeten iets gedaan krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven