Driedubbele moraal

En ja hoor, daar waren ze weer. De VVD in volle glorie. In de loop der jaren heb ik regelmatig stukjes gepubliceerd over het typische achterkamertjes gedrag van VVD-leden. Dat het daglicht niet kan velen. Na het zoveelste incident heb ik daar een paar jaar geleden zelfs een uitdrukking naar genoemd:  ‘een VVD-tje doen’. Wat zoveel wil zeggen als: ‘zolang de waarheid je maar niet achterhaalt, zal ik je de hand boven het hoofd houden’. Wat mij betreft kan die zó in de Van Dale. En dat gaat blijkbaar gewoon zo door tot vandaag de dag.

Zoek de échte Mark Rutte

Dubbele moraal 

Maandag las ik een variant hierop waaruit volledig de dubbele moraal van deze partij blijkt. Aan de ene kant hun hele hysterische en politiestaat-achtige Corona ‘zorgzaamheid’ (‘verstikking’, vind ik persoonlijk een betere term). Economie platgelegd, cultuur de das omgedaan, ‘intelligente’ lockdown onder het mom van de volksgezondheid, nodeloze bangmakerij (vaagheid in beleid en voorschriften, geen goede onderbouwing van beleid, de tweede golf komt eráán mensen!), etc. Aan de andere kant hun ‘vrije handel ten koste van alles’. Dat dat dan precies ingaat tegen het eerstgenoemde maakt hun in zo’n geval dus blijkbaar helemaal niet uit. Laat mij dit toelichten.

Roken 

Maandag las ik op de NOS nieuws-site dat de tabakslobby er toch in is geslaagd invloed uit te oefenen op de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord. De onderhandelingen daarover waren zó opgezet dat de belangen van de tabaksindustrie en tabaksverkopers daar geen invloed op zouden kunnen hebben. Het was de bedoeling dat de volksgezondheid leidend zou zijn. Maar dat is niet gelukt, concluderen journalisten van het platform The Investigative Desk, in een verhaal dat werd gepubliceerd door Follow The Money. De onderzoekers noemen de VVD ‘hoofdrolspeler’ hierin, en schrijven dat die partij tijdens het coalitieoverleg de belangen van de tabakssector behartigde. De VVD zou de andere coalitiepartijen (CDA doet natuurlijk lekker mee) één dag voor de presentatie van het Nationaal Preventieakkoord hebben overgehaald om een aantal maatregelen af te zwakken, te vertragen of helemaal te schrappen. De wijzigingen leidden tot grote frustraties bij een aantal maatschappelijke organisaties zoals de Alliantie Nederland Rookvrij. De doelstelling van minder dan 5 procent volwassen rokers en nul rokende jongeren in 2040 lijkt nu onhaalbaar.

Driedubbele moraal

De schatting is dat er door roken jáárlijks 10.000 mensen sterven. En er worden om dit door te kunnen laten gaan door de VVD dus halsoverkop en op het laatste moment nog hindernissen van de weg gehaald om tabaksverkoop maar te faciliteren. Het totale aantal Corona doden kon ik niet makkelijk vinden — bedankt RIVM en verschillende kranten daarvoor, blijkbaar horen we dat vooral beter maar niet weten — maar ik schat zo’n 7000? Als we dit over de afgelopen tien jaar bekijken zijn dat dus zo’n 100.000 doden ten gevolge van roken — geen enkele maatregel of lockdown, nee blijkbaar de hartelijke en zelfs pro-actieve steun van de VVD — versus de 7000 doden ten gevolge van Corona — economie plat, ‘intelligente’ lockdown, mondkapjes her en der, cultuursector afgemaakt en het volk lam en angstig gemaakt. Mark bedankt voor je super gladde driedubbele moraal die deze lockdown toch zeker de ’intelligentie’ geeft van een stroopwafel!

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Driedubbele moraal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven