Gekkigheid

Zere Neus en toch Carnaval

Ik las onlangs op de NOS site (toch een vrij gerenommeerde nieuwsbron dacht ik), en ik citeer: ‘In zeven maanden zijn zeker 616.000 mensen overleden aan de gevolgen van covid-19, een cijfer dat in de buurt komt van het aantal doden door griep over een heel jaar’. Begrijpt u goed wat daar eigenlijk staat? Wij zijn ons te buiten aan het gaan aan allerlei ‘bijzonder belangrijke’ maatregelen. Wilt u dit vooral plechtig uitspreken? Wij hebben de economie in vele landen zo ongeveer stilgelegd. Miljoenen mensen dreigen inmiddels hun baan te verliezen. Driftig maar toch ook weer uiterst braaf zetten wij mondmaskers op in de trein en god weet waar nog meer. We hebben onze traditie van carnaval immers hoog te houden.  Heel ijverig  doen een aantal van ons aan social distancing. Een soort rituele paringsdans; zo hebben we het tóch nog een beetje gezellig. Premier Rutte noemt dit alles cynisch ‘een intelligente lockdown’. Ja, hè hè, hij gaat er natuurlijk niet bijzeggen dat die lockdown eigenlijk de intelligentie heeft van een heikneuter. Integendeel, hij maant ons keer op keer tot voorzichtigheid, heeft het inmiddels over het ‘nieuwe normaal’ en ‘alleen samen lossen we het op’. En meer van dat soort geleuter. 

Krankjorum

Maar er is dus blijkbaar nog iets heel anders aan de hand. Nu, na zeven maanden Corona en de meest gestoorde maatregelen staat de teller dus op ongeveer net zoveel doden als het aantal slachtoffers van een ‘normaal’ griepjaar. Waarin er dus verder helemaal niets gebeurde aan maatregelen. Waarin de economieën overal ter wereld gewoon bleven doordraaien. En het uitgaansleven gewoon doorging. Moeten we voor die griepgolven de komende jaren de economieën ook maar eens niet ‘intelligent’ gaan stilleggen, meneer Rutte? Wellicht dat de VN daartoe ‘wijselijk’ kan besluiten. Ikzelf ben inmiddels van mening dat het pandemie-aspect van Corona er vooral uit bestaat dat onze politici wereldwijd krankjorum zijn gaan doen met zijn allen. De wereldkampioenschappen paniekvoetbal. De een doet nog gestoorder dan de ander. ‘We nemen serieuze maatregelen want dit is een serieuze zaak’. En ‘het is een serieuze zaak want we nemen serieuze maatregelen’, en dit soort malloterige en paniekerige cirkelredeneringen. Maar met goed management heeft het natuurlijk allang niets meer te maken. Het volk betaalt immers de rekeningen wel. 

Koekebakkers

Het virus manifesteert zich dus eigenlijk allereerst in het verstand van politici. Ze zijn het maar een pandemie gaan noemen met z’n allen om gelijk de serieuze toon eronder te krijgen bij de burgers. En de schrik zit er bij velen blijkbaar ook goed in. Een aantal van u gedraagt zich zelfs voorbeeldig; serieus, naar behoren bang en uiterst gehoorzaam. Zo hebben ze het graag. En zo willen ze het ook graag houden. ‘De tweede golf komt eraan’ roepen Rutte en zijn Nederlandse WHO koekebakkers vermanend. En ik lees net dat er ook dhr. Zere Neus als Coronagezant is aangesteld om iedereen een beetje bij de les te  houden. Dit valt tenminste nog te vergelijken met het aanstellen van een manager voor Elvis Presley om 40 jaar na diens dood nog een paar concerten voor hem te ritselen. Sorry jongens maar ‘Elvis left the building’ some time ago. 

Gekkigheid

Ik zal u ter vergelijking een voorbeeld geven van een andere pandemie. De Spaanse griep van 1918-1919 eiste naar schatting 20-100 miljoen (!) slachtoffers. Meer dan het totale aantal doden van de Eerste Wereldoorlog. Da’s pas een voorbeeld van een pandemie om ontzag voor te hebben. Ik lees trouwens op de NOS nieuws-site eveneens dat één op de vier Nederlandse musea in vrezen voor hun voortbestaan, en eerder al las ik soortgelijke verhalen over andere culturele instellingen, restaurants, discotheken en nachtclubs. En als we dat extrapoleren naar wereldwijd, tot hoeveel doden zal dát dan wel niet leiden? En wij maar zaniken over besmettingen en wel of geen mondkapjes. Geven die besmettingen die nu worden vastgesteld trouwens allemaal zieken aan of ook gewoon mensen die inmiddels antistoffen of zoiets tegen Corona hebben opgebouwd? En is dat dan juist eigenlijk niet prima? In ieder geval lijkt het míj inmiddels wèl zo belangrijk dat mannen vanaf nu buiten een condoom  gaan dragen in het openbaar vervoer en ook op de fiets. En vooral in het uitgaansleven. Ook een intelligente lockdown. Gekkigheid.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Gekkigheid

  1. Ed, je hebt gewoon helemaal gelijk!
    Vanaf het begin probeerde ik de ruggenknuffel, de meeste mensen deden gezellig mee!

    1. Ikzelf schud weer gewoon handen en doe niets meer anders dan voorheen. Interessant wellicht dat hele Corona-gedoe, maar laten we ons weer bezighouden met leven, en niet met niet-sterven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven