Brief aan Rutte

                                                                                                                                Amsterdam, 29 april 2020

Geachte Excellentie, 

Ik wil u graag enkele vragen stellen over het Nederlandse beleid inzake Corona i.p.v. die maatregelen maar als een schaap over me heen laten komen. Dit beleid beperkt namelijk wél mijn bewegingsvrijheid en impliceert toch eveneens een zeker ‘beter weten’ van de Staat. Nou, dat wil ik dan nog wel ‘ns even zien.

Allereerst, ik ben ervan overtuigd dat u naar beste eer en geweten invulling geeft aan uw leidende rol in deze moeilijke tijden en dat u uw beslissingen ook pas neemt nadat u de nodige experts hierover gehoord heeft.

De globale hysterie na de uitbraak en snelle verspreiding van Corona van het begin begrijp ik nog wel. Men bereidde zich immers op het ergste voor. Maar inmiddels zijn er statistieken bekend en zou de globale hysterie vervangen kunnen en moeten worden door met cijfers onderbouwde meningen.

Zou je trouwens niet mogen verwachten dat de WHO inmiddels wel een draaiboek klaar had liggen voor dit soort pandemieën? Als dat draaiboek er wél lag en dat nu ook gevolgd wordt, mag het mijns inziens toch nog wel even terug op de tekentafel. Globale hysterie en het platleggen van de wereldeconomie lijken me niet echt de juiste maatregelen. Toch lijkt de WHO me bij uitstek de organisatie die wél verantwoordelijk is voor een ordentelijker afwikkeling van dit soort zaken dan nu wereldwijd het geval is.

Er zijn verder verschillende dingen waar ik niet mee  kan denken. Allereerst hoe denkt u dat immuniteit bereikt wordt zonder dat de mensen worden blootgesteld aan een virus? Naar mijn weten en naar de mening van verschillende doktoren met 20 jaar noeste arbeid en specialisatie in virologie en microbiologie, gaat iemand’s immuunsysteem pas werken nadat het eerst getriggered wordt door een virus of een bacterie. En dus niet door allemaal maar thuis te blijven zitten. Juist niet. Terwijl dat hetgene is dat wél wordt geadviseerd, naar ik zelf heb gezien en gehoord. Onze immuunsystemen worden juist verzwakt door een lockdown. Door de ingeboezemde angst over Corona en haar ‘verschrikkingen’ wordt het bovendien nog verder verzwakt. Waarom hier dan toch zo op blijven hameren? Bovendien hoor ik niets over ondersteunende maatregelen van het immuunsysteem. Waarom niet?

Mogelijk is het wél waar dat er meer mensen besmet worden door het Corona-virus dan normaal bij een griepgolf het geval is en kan het dus blijkbaar zeer besmettelijk zijn en bovendien kúnnen de ziekteverschijnselen ook nog eens vrij gruwelijk uitpakken, maar ik heb verschillende virologie experts horen uitleggen dat uit het bestuderen van de statistieken van aantallen geteste gevallen waaruit de besmette gevallen en de besmettingsgraad blijken, en percentages sterftecijfers, en extrapolatie daarvan naar een hele bevolking van een land, blijkt dat de sterftepercentages eigenlijk niet afwijken van die van de ‘normale’ griep-virussen van de afgelopen jaren. Telkens weer zie je veel besmette gevallen, weinig doden. Veel besmette gevallen, weinig doden. Overal, in de V.S., in Spanje, in Zweden, in Duitsland, in Noorwegen. En evenmin statistisch significante verschillen in sterftepercentages van landen mét en landen zonder lockdown. Geen statistisch significant verschil in sterftepercentage tussen Noorwegen (mét lockdown) en Zweden (zonder). Geen statistisch significant verschillend sterfepercentage dat bovendien ook nog eens vergelijkbaar is met een ‘gewone’ griepgolf, zegt de statistiek. Waarom dan toch maar volharden in een lockdown?? Zeker nu inmiddels die cijfers en statistieken bekend worden?

Nu we het tóch over Zweden hebben, als er geen statistisch significant ander sterftepercentage is in een land als Zweden (zonder lockdown, of waar nauwelijks maatregelen zijn genomen en gewoon common sense het belangrijkste is), waarom hebben wij hier dan niet een soortgelijk model maar leggen wij Nederland in plaats daarvan helemaal plat? Hoewel het ook nog wel platter kan, zie ik helaas in de landen om me heen, maar toch. Ik zie toch niet werkelijk een wetenschappelijke aanleiding hiertoe.

Normaliter (in eerdere griep golven) werden de zieke gevallen afgezonderd. De gezonde gevallen gingen gewoon hun gang. In dit geval (bij een nieuw virus als Corona) vraagt dit om tests, tests, tests. Ziek? Afgezonderd. Gezond? Ga je gang. Dit gebeurt nu niet. Niet echt. Misschien heb ik wel Corona gehad. Maar waar kan ik me überhaupt laten testen? Ik weet het niet. Dat lijkt me het eerste. Als je griep krijgt blijf je thuis. Gezond verstand. Waarom wordt er niet keihard gewerkt aan het voorhanden hebben van die tests en waarom worden ze niet veel, veel meer gebruikt? In de V.S. werken ze aan een 3-minuten test! Waarom worden er in plaats daarvan bij ons en bijna overal, ook in de V.S. hoewel ze daar toch ook enorm trekken aan het testen van mensen, de gezonde gevallen afgezonderd (dat is toch nog nooit gebeurd bij een griep) en zijn snelle en wetenschappelijk harde tests hier niet in ruime mate voorhanden voor iedereen?

Dan nog enkele gevallen van ‘collateral damage’ van de Corona-aanpak. De moeder van mijn schoonzus is overleden vanwege eenzaamheid (vast niet alleen maar, edoch dit was wél de doorslaggevende factor) tengevolge van de haar opgelegde afzondering. Het contact met haar dierbaren hield haar (tot de gedwongen afzondering) in leven. Een andere oude man mét Corona dreigt ook te sterven niet zozeer aan Corona naar het ernaar uitziet, maar zeker ook deels van de eenzaamheid, eveneens vanwege de opgelegde afzondering. Het enige wat hij nog deed en wat hem gaande hield tot zijn besmetting en de daarop volgende afzondering was veel contact hebben met mensen uit de buurt en met zijn familieleden. Ik ken niemand in mijn omgeving die overleden is aan Corona en ook niemand die getest is.

Hoogachtend,

Ed Koning

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

4 gedachten over “Brief aan Rutte

  1. Prima stuk Ed. Goed onderbouwd. Oppassen dat je niet te lang zinnen gebruikt. De moeder van Ria Jansen-Vullers (mijn vrouw) is ook van verdriet gestorven. Na het overlijden van Wim en zij in een crisis opvang kwam had zij in eerste instantie uitzicht op een mooie ruimte in het verzorgingshuis vlakbij hun voormalig appartement. De lockdown maakte deze verhuizing niet mogelijk meer. Met een simpele test had dit wel gekund.

    Groeten, Jan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven