Corona, een jongensboek


Een ‘intelligente lockdown’ wordt ie wel genoemd. Dat doet me toch een beetje denken aan een jongensboek. Van Dik Trom bijvoorbeeld. Zo van ‘wij vinden dat zo met z’n allen en dan is het ook zo’. En tot op zekere hoogte is dat inderdaad hoe het werkt. Een groot deel van Nederland is het blijkbaar eens met deze lockdown. In den beginne bereidde men zich voor op het ergste, dat is nog wel begrijpelijk. We kwijleballen nu serieus-maar-ook-gezellig nog steeds voort over een ‘intelligente lockdown’ en ‘samen zorgen voor elkaar’ en zo. Terwijl we ondertussen gewoon naar de bliksem gaan. En dan lijkt het toch allemaal behoorlijk wáár te zijn. Lijkt het. Zoiets als met zijn allen roepen dat de Joden slecht zijn. Wordt dat dan ook zo? Plooibare werkelijkheid. Mijn vader zei vroeger wel in momenten van wanhoop: ‘ik heb altijd gelijk’. Je kunt wel van alles roepen.

Te kakken

Je zou natuurlijk ook zélf te kakken worden gezet als het geen intelligente lockdown blijkt te zijn en jij toch braaf hebt meegedaan aan Ruttes maatregelen. En Rutte zélf zou natuurlijk helemáál te kakken worden gezet als blijkt dat hij er naast heeft gezeten. Dus blijft hij vooral maar doorgaan op de ingeslagen weg. Door telkens maar weer te roepen dat het virus wel ’bijzonder eng is, lieve mensen’. En door dat zo te houden door zo gewoon ongeveer niemand te testen (kent ú iemand die getest is, ik niet) want dan kan hij van alles blijven roepen. Cijfers die zijn ongelijk zouden bewijzen houdt hij zo buiten de deur. Er zou ook behoorlijk wat moed voor nodig zijn om nu opeens te roepen dat hij het mis heeft gehad of dat de dingen veranderd zijn en dat hij het vanaf nu over een totaal andere boeg gaat gooien. Dat zou pas een mooi nieuw begin zijn van een échte carrière, denkt u niet? Ik zou in ieder geval wel voorgoed fan van hem zijn. Maar ja, hoeveel bedrijven zouden niet verhaal gaan halen en hem aansprakelijk maken voor alle economische malaise? Dus maar blijven roepen dat het virus wel ‘bijzonder eng is, lieve mensen’.

‘Intelligente’ lockdown

En vergeleken met een aantal landen om ons heen waar ze nog achterlijker tekeer gaan, heeft dit in de verte inderdaad ook wel iets weg van een ‘intelligente lockdown’. Maar ja, het blijft natuurlijk evengoed enorm stom. Vooral nu er statistieken bekend zijn geworden van de verschillende aspecten van het Corona virus in de verschillende landen. Cijfers die gaan over tests, besmettingen en doden. 

Zweden

Vergelijk eens wat wíj doen met wat ze in Zweden doen. Nauwelijks maatregelen, cafés en restaurants open, de economie draait gewoon. En ze blijven dus evengoed in leven. Hetzelfde wat wij met onze ‘intelligente’ lockdown hier voor elkaar krijgen. Dan lijkt het me wat ze in Zweden doen toch nog wat intelligenter. Zelfs de WHO heeft Zweden een voorbeeld voor de rest van de wereld genoemd (weliswaar aan de late kant WHO, maar toch). En wat doen wij vervolgens?? Wij spelen daar ‘intelligent’ op in door helemaal niets te veranderen en gewoon door te gaan met onze ‘intelligente’ lockdown en onze 1,5 m-maatschappij. Da’s pas ‘intelligent’, maar niet heus.

Slachtoffer

Er hoeft hier ook niet (liever niet waarschijnlijk) grootschalig en zorgvuldig getest te worden om uit te vinden of iemand al dan niet besmet is met het Corona-virus. Vadertje Staat ‘wéét’ gewoon dat we met het Corona virus te maken hebben met een verschrikkelijke sluipmoordenaar. Of ze willen gewoon de paniek levend houden onder ons mensen. Dat houdt het volk namelijk gehoorzaam, gewillig en meegaand. En ze noemen dan ook maar zo’n beetje alles wat tegenwoordig dood gaat te pas en te onpas een ‘Corona-slachtoffer’. Ik persoonlijk ken maar één Corona-slachtoffer. Een oud besje dat van de eenzaamheid stierf omdat ze van de buitenwereld werd afgesloten. En dus van haar dierbaren die haar in leven hielden, met menselijke warmte en contact. Geen Corona in de buurt. Dit valt wat mij betreft ook onder de Corona slachtoffers. ‘Intelligent’, meneer Rutte. Maar die telt u waarschijnlijk dan juist weer niet, hè? Dat maakt u juist zo ‘intelligent’. Zucht…

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Corona, een jongensboek

 1. Heerlijk verhaal maar waar.
  Als ons mam niet was opgehokt en wij haar gewoon mochten bezoeken, had ze de Kerst waarschijnlijk ook niet gehaald.
  Nu voelde ze zich als een kat in een vreemd pakhuis. Als je plotseling 24 uur zorg nodig hebt, moet je naar de crisisopvang.
  Na vier nachten waken, moet ik eerlijk bekennen, ben je wel doodmoe!
  Het was dus nodig. Na indicatie door de WLZ kon ze zo naar plaats 1 op een wachtlijst van 2 jaar.
  In een herstelcentrum jagen ze mensen op om actiever te worden. Leuk voor iemand van 92 die in januari twee hartinfarcten had en net na 66 jaar de man verloor.
  Ze vond het daar erger dan in de oorlog.
  Gelukkig konden we nog mobiel bellen, maar face-timen niet, jammer.
  Toen gaf Rutte er twee maanden bij voor de zorg. Dat werd teveel. Ze maakte er nog twee dagen van.
  Dus niet ziek van Corona, maar dood vanwege verdriet door Corona.
  Ze had bij herdenkingsdienst van pap wel een mooi persoonlijk afscheid van iedereen!
  Dat gebeurt niet vaak.

  1. Is soortgelijk aan het verhaal van mijn schoonzus. Gedwongen isolatie ter bescherming bleek in beide gevallen dodelijk. Typisch een geval van het kind met het badwater weggooien. Zal hij ooit de moed hebben om de reikwijdte van zijn beslissingen onder ogen te zien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven