Corona, zucht…

Zucht…

We zaten vandaag in een behoorlijk druk bezocht Westerpark een take away-kopje koffie te drinken in de zon toen – natuurlijk – Corona ter sprake kwam. Ik brieste dat ik vooral een aantal dingen niet snapte waarna ik bedacht dat dit ook inderdaad het geval is. Zo is er bijvoorbeeld geen plek in huis of in de stad waar je je gemakkelijk even kunt laten testen om vast te stellen of je al dan niet Corona hebt, waarna je dus óf in quarantaine kunt óf gerust kunt ademhalen. Lijkt me nogal essentieel in deze hele Corona-waanzin. In plaats daarvan gaan we spastisch en vrij hysterisch met zijn allen thuis zitten wachten, gaan de gezonde mensen thuis of ‘thuiswerkend’ in het park in lockdown zitten wachten tot het noodlot van besmetting vroeg of laat al dan niet zal toeslaan. Ik begrijp die hele taktiek gewoon niet. Terwijl ik doorgaans toch nogal prat ga op mijn bevattingsvermogen. Houdt het hele gedoe van een leven lang hard werken, grondige carrièreplanning en strijden voor een beetje economische groei – van economie überhaupt – nu plotseling op en gooien we het vanaf Corona maar eens over een heel andere boeg, bijvoorbeeld op een leven vol met knuffelberencompeties, gepassioneerd handgeklap voor onze zorgverleners, virtueel uitgaan en Facebook-posts van achter de computer? 

Zuid-Korea

Dit onbegrip is mede geïnspireerd door de aanpak van Zuid-Korea waar wél enorm geïnvesteerd is in het testen van iedereen. Waar eenvoudige tests veelvuldig aanwezig waren en die zelfs opgelegd werden in geval van verdenking of contact met. En waarmee ze daar mijns inziens toch veel succes hebben gehad. Onze Nederlandse aanpak lijkt me zo’n kip zonder kop-aanpak, wat is nu eigenlijk de hele bedoeling? Hoe denkt men resistentie te bereiken? Ik doel dan op een meer definitieve aanpak van het probleem. Niet de pappen en nathouden-methode waar dit me toch vooral erg aan doet denken en waarmee het geduld van iedereen inmiddels toch behoorlijk op de proef moet worden gesteld.

Zweden

Iets wat ik ook niet begrijp is dat wat men in Zweden doet – bars en restaurants open houden, de economie en scholen nog laten (gedeeltelijk) draaien, veel persoonlijke vrijheid en eigen verantwoordelijkheid van de burgers – geen navolging vindt hier in Nederland, terwijl mij dat toch een veel betere aanpak lijkt. Voor de economie, voor de cafés en restaurants en voor de oh zo belangrijke moraal van de burgers. Uit de besmettingsstatistieken is mij niet gebleken dat dit een slechtere aanpak zou zijn. Ook wordt er zo volgens mij op een  veel natuurlijker manier resistentie opgebouwd. Niet zo hysterisch contact vermijden. Waarom wordt er hier in Nederland dan niet serieus en publiekelijk over gepraat?

WHO

En dan wou ik het met u nog even hebben over de WHO, de World Health Organization. Niet dat ik hun verantwoordelijk wil maken of houden voor het Corona-virus. Nee helemaal niet, maar wél voor het vrij wereldwijde gebrek aan een effectief optreden ertegen. Zij zijn immers de WORLD Health Organization, begrijpt u wel, voor de héle wereld die nu ongeveer over de gehele linie op zijn reet ligt. Het lijkt mij dat pandemieën onder hun verantwoordelijkheid vallen. En dat zij hier eveneens effectief tegen zouden moeten optreden. En dat zij ook al lang ergens een effectief plan van aanpak of draaiboek ertegen op de plank hadden moeten liggen. In plaats daarvan zien we een aantal nationale en nogal ondoelmatige, nee zelfs rampzalige manieren van aanpak, veelal ingegeven door de paniek of domme ideeën van politici. Ik hoop niet dat de WHO in het RIVM een trouwe navolger heeft gevonden in haar onslagvaardigheid. Want ondertussen gaat deze hele flauwekul maar door en door en door zonder dat er vooralsnog ook maar een einde in zicht komt. En of dat nu per sé door het virus komt? Trump’s stopzetten van geld aan de WHO begrijp ik dan ook helemaal. Laten ze eerst maar eens aantonen dat ze hun job kunnen doen. 

App

Ook schijnt er nu een Corona app in de maak te zijn waarop u – geheel in lijn met de uitgebreide reeks Facebook spelletjes van tegenwoordig – Corona kunt voorspellen à la de sterrenbeeldenrubrieken van de vroegere weekbladen. Effectief testen? Da’s toch niet meer nodig meneertje. Het staat immers in de sterren van onze app of je Corona hebt. Geruststellend hoor, mijnheer Rutte. Ook hoe helder u het plan van aanpak aan de man hebt gebracht. Zucht…

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Corona, zucht…

  1. Als er in een bos teveel konijnen komt er een ziekte, de sterksten overleven en er is weer voldoende voedsel voor de overlevenden.
    Nu zijn we met erg veel grijze mensen op de aardbol, komt er een pandemie, gaan ze de oudste en slechtste personen ophokken, zodat ze in leven
    blijven.
    In zorgcentra zitten best een aantal mensen al jaren te wachten om op te mogen stappen, nu zou het misschien lukken en mogen ze niet !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven