Jeugdige onbezonnenheid

We zijn het vorig weekend naar de Uitmarkt geweest, en dan voornamelijk in het Muziekgebouw aan het IJ, het BIM huis en de Openbare Bibliotheek. Dit vanwege het slechte weer. In grote getale vergaapte het massaal toegestroomde publiek zich daar, ondanks de slechte meteorologische omstandigheden, in de verschillende zalen aan onder andere dans, jazz en cabaret.

Desinteresse

Tijdens één van die voorstellingen, van moderne dans dit maal, zat er een klein meisje een paar rijen vóór me, ik schatte haar een jaar of vier. Haar totale desinteresse in hetgeen er zich vlak voor haar neus op het podium afspeelde, vond ik hartverwarmend. Zij deed wat ík dacht. Terwijl iedereen in de zaal geboeid (?) zat te kijken naar wat er vooraan op het toneel gebeurde, keek zij een beetje verveeld om zich heen, en juist níet naar die voorstelling. Ze negeerde die volkomen, ze zág hem geeneens.

Saai

Het deed me natuurlijk nadenken over het waarom daarvan. Laat mij u deelgenoot maken van mijn vermoedens. Allereerst ben ik van mening dat een kind van die leeftijd nog niet helemaal is platgebombardeerd door hetgeen de wereld om ons heen allemaal voor ons in petto meent te hebben. Filmpjes van snoezige poesjes op Facebook, reality tv, vakantie selfies en ook deze kunst met een ongetwijfeld grote K – she couldn’t care less – het interesseerde haar overduidelijk geen ene moer. De wereld om haar heen was voor haar nog niet iets om zich in ontzag aan te vergapen. Integendeel. Ze was nog niet gereduceerd tot een dood-gehypnotiseerde modelburger voor wie de ‘werkelijke’ wereld belangrijker is geworden dan de eigen innerlijke wereld. Haar speelgoed en poppen waren waarschijnlijk ook nog tot de nok toe gevuld met het leven dat zij hier aan schonk. Dit in schril contrast met de hypnotiserende zetherhaling van de meest simpele bewegingen (eigenlijk vooral alleen maar saai, alhoewel wíj dat dan – in de volwassen mensen wereld – inmiddels kunst menen te noemen) van de dans die zich voor haar op het toneel afspeelde – in een eigenlijk best wel mooie allegorie op het leven: net zo vol verrassingen (niet dus).

Murw

Daarnaast en ook in verband daarmee, vermoed ik dat het meisje nog veel meer oorzaak was in háár leven dan wij volwassenen vermoedelijk over het algemeen zijn in het onze. Wij zijn in tegenstelling tot haar over het algemeen redelijk murw gebeukt in de strijd om wie de baas is – onze droom van weleer of van nu, of de werkelijkheid om ons heen. Ik vond het eigenlijk de meest interessante voorstelling van de hele Uitmarkt – dit meisje en haar oprechte desinteresse. Die daarmee in al haar eenvoud een vinger wist te leggen op één van de pijnlijke wonden binnen onze hedendaagse cultuur; ons cultuurlandschap is zo in cultuur gebracht.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven