Facebook

Ik draag mijn Facebookbestaan ten grave. Niet omdat ik het geen prima manier vond of vind om wat contact te onderhouden met familie, vrienden en kennissen. Hoewel ik u eerlijk moet bekennen dat ik sowieso voornamelijk op Facebook zit om mijn blog enigszins aan de man of vrouw te brengen. Maar enkele weken geleden zagen we bovendien de film ‘Cleaners’, die wel een heel ander licht werpt op dit lidmaatschap. Deze film was gewoon in de bioscoop, tussen de meer normale producties te zien. Het is een documentaire over mensen (gewone mensen, arbeiders) die bepalen wat we op sociale media wél, en wat we niet te zien krijgen. Feitelijk zijn dit een stel – zeer waarschijnlijk onderbetaalde – Filipino’s (waarom ga je anders naar de Filippijnen?) die uiteindelijk gewoon moeten uitvoeren wat hun wordt opgedragen vanuit de burelen van Facebook, Google, YouTube en Twitter. Dat zijn dus echt de bedrijven die eigenlijk voor God spelen hier op Aarde.

Trump

Zo zag ik bijvoorbeeld dat er een Facebookpagina was geblokkeerd omdat de kunstenares van wie die Facebookpagina was, een schilderij had gemaakt van Donald Trump omdat die was afgebeeld met een klein pikkie. Niks pornografisch als u dat soms mocht denken – zélf vond ik het zo opwindend als een doosje aardbeien uit de supermarkt – maar dit kleine pikkie werd toch als een belediging bestempeld. De reden hiervoor is mogelijk dat velen van ons toch van mening zijn dat Donald Trump zich op het nationale- en internationale politieke terrein gedraagt als een hele grote lul. En dan mag je hem natuurlijk vervolgens niet afbeelden met een klein pikkie.

Advocaten

Daarnaast zag ik advocaten of woordvoerders of iets dergelijks van die platforms met veel, vooral onbegrijpelijke en zeer prozaïsche taal – veel lullen, niets zeggen – wollig kruipen voor hun ondervragers, die hun onder andere (en uiterst slap) ondervroegen over waarom kritische content jegens Turkije bijvoorbeeld op dat platform geblokkeerd werd om toch vooral maar zichtbaar te blijven in Turkije. Want wat de ‘realiteit’ en de ‘waarheid’ is, hangt er dus toch blijkbaar in de eerste plaats van af hoeveel klanten daarmee gescoord kunnen worden.

Verantwoording

En ik wil hiervoor niet langer slechts mak mijn hoofd buigen, of hier aan bijdragen door zelfs alleen maar lid te blijven van Facebook. Omdat ik vind dat ik eigenlijk zélf uit wil maken wat ik geloof, weet, denk, voel en zie. En ik weiger om me dit nog langer voor te laten kauwen door een stelletje malloten bij Facebook, die wanneer nodig (zoals Mark Zuckerberg laatst voor de Amerikaanse Senaat en later voor het Europees Parlement ter ‘verantwoording’ werd geroepen) met veel wollige taal om de hete brij heen staan te pissen.

Website

Ik ben sindsdien voor mijn doen enkele weken flink bezig geweest met het laten aanpassen van mijn website aan de meest recente esthetische verlangens die ik koester, om al mijn columns (en vooral mijn vroegste) gemakkelijk toegankelijk te maken voor mijn lezers, en om een goed en eenvoudig formulier te hebben waarmee mensen zich gemakkelijk kunnen aanmelden om automatisch op de hoogte gesteld te worden van nieuwe columns wanneer die geplaatst worden op mijn site.

Abonneren

Dat is nu gebeurd. Rest mij u allen te bedanken voor de getoonde interesse in mijn stukjes . Mensen die bericht willen blijven ontvangen wanneer ik een nieuwe column op mijn site heb geplaatst, kunnen dat doen door hun naam en email op te geven op  http://www.instukken.nl/abonneren/ Hopelijk gebeurt dat in grote getale en blijven wij tóch in contact. Volgende week probeer mij af te melden op Facebook. Dat ze niet gewoon een afmeldknop hebben, zegt al veel denk ik (en bovendien wil ik mij dan júíst afmelden. In ieder geval heel erg bedankt!

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven