Waarheid als een koe

Ik zag van het weekend de Amerikaanse documentaire Cowspiracy op Netflix, over de invloed van de veeteelt op het klimaat. Hoort of leest ú daar nou veel over? Ik tot nog toe namelijk niet. Ik heb hier natuurlijk wel weer een theorie over. Men vindt vlees te lekker – is mijn idee in verband hiermee. En met ‘men’ doel ik allereerst op de hoge heren bestuurders. Die op hun beurt dan ook nog eens de mensen moeten warm maken voor de connectie veeteelt-klimaat. Liever nog met zijn allen naar de bliksem, dan iets aankaarten wat geen breed draagvlak heeft. En daarom wordt dit aspect – de invloed van veeteelt op het klimaat – naar het lijkt maar letterlijk doodgezwegen (als het om koeien, kippen en varkens gaat) of doodgeknuffeld (als het om lamsvlees gaat).

Korreltje zout

Ik neem, na er wat bronnen op te hebben nageslagen, deze documentaire maar met een korreltje zout. Korreltje, zeg ik, want wat tijdens mijn onderzoekingen wél overeind bleef staan, is dat de veeteelt een minstens zo’n grote factor is in de aftakeling van het klimaat als het totaal aan uitlaatgassen van de auto’s, vrachtwagens en luchtvervoer samen. En niet nog een veel grotere factor in de vervuiling, zoals in de documentaire naar voren kwam.

Methaanboeren

Oh ja? hoor ik u denken. Dat gebeurde er in elk geval bij mij tijdens het zien van die documentaire. Waar we aan moeten denken zijn de methaanboeren en – scheten (ook een soort van uitlaatgassen dus) van het vee (daar bestaan trouwens heel mooie en onbegrijpelijke namen voor), velden waarop het voedsel verbouwd wordt om al die beesten te eten te geven (inmiddels toch ook een paar miljard snuiten om te voeren), ontbossing daarvoor, etc. Wat dan uiteindelijk resulteert in uw stukje vlees.

Klimaatdoelstellingen

Maar in de geformuleerde klimaatdoelstellingen (die overigens volgens mij toch maar zelden behaald worden) staat naar mijn weten niets dat er op dit gebied (de veeteelt dus, en alles wat ermee samenhangt) ook heel wat gedaan moet worden. Nee, geef die boer een stoel, lijkt men vooral te willen zeggen. En kom niet aan ons stukje vlees. Maar ja, waarschijnlijk weet men toch ook wel weer dat men halfslachtig bezig is op die manier, waardoor er dan weer geen klimaatdoelstellingen gehaald worden, en ga zo maar door, tot het uiteindelijk te laat is.

Trump

De oplossing is waarschijnlijk toch wat radicaler. Geen vlees of zelden vlees meer eten. En geen zuivel (dat is sowieso eerder voedsel voor jonge koeien dan voor mensen, en er zijn inmiddels ook heel wat alternatieven). Trump pakte het anders aan; mogelijk zijn er dan wel een aantal wetenschappelijke studies over dat we wereldwijd het klimaat naar de bliksem aan het helpen zijn, maar híj deed hier onlangs een politieke uitspraak over. Dat is een heel andere kijk op de zaak. Begrijpt u wel? Hij zei dat het allemaal bullshit was. En dan zat hij er ook niet al te ver naast want bullshit geeft eveneens het nodige methaan af, en draagt op die manier bij aan de aftakeling van het klimaat. Zo is de cirkel toch weer rond. En kan Trump met een gerust hart doorgaan zijn Big Macs op te peuzelen en tóch gewoon denken dat hij goed bezig is. En mogelijk kunnen die kiloknallers die u nu van alle kanten lokken, bij nader inzien toch wat explosiever zijn dan u nu denkt. Smakelijk eten!

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven