Grote bek

Geheel voorspelbaar noemde een Turkse minister Nederland weer eens ondemocratisch, omdat Rutte van de week aangaf dat hij niet wil dat er hier door Turkije campagne gevoerd wordt voor de Turkse verkiezingen. Wat mij sowieso toch vrij logisch lijkt, want we leven hier immers in Nederland. Nog wel ja, maar je zou je kunnen afvragen ‘wat als de bronstige-mannetjes-politiek in Turkije het helemaal voor het zeggen krijgt?’ Als het namelijk aan die stoere Turkse alfa-mannetjes zou liggen zou Nederland wel eens geambieerd kunnen gaan worden als onderdeel van het Groot Ottomaanse Rijk 2.0, en vervolgens zouden wij Nederlanders waarschijnlijk allemaal tot aanhangers van Gülen verklaard (het omgekeerde van de Rooms-Katholieke zaligverklaring)  en gevangen gezet worden. Hatsikidee – zo doen we dat op z’n Turks met problemen van democratische aard.

Hond

Er zou wel de een of andere draconische rechtvaardiging voor gegeven worden, zoiets als ‘de democratische grondrechten van de Turken in den vreemde moesten gewaarborgd worden’, maar daar zou natuurlijk geen enkele weldenkende hond brood van lusten. Ik vraag me trouwens af hoeveel fervente Erdogan aanhangers de afgelopen jaren consequent zijn geweest en zijn teruggekeerd naar Turkije, weg uit Nederland. Zij meenden immers in Erdogan een briljante geest ontdekt te hebben? En ter vergelijking, hoeveel mensen zijn er weggegaan uit Turkije of zouden er willen weggaan als ze konden? Van die laatste categorie ken ik er in ieder geval wel een. En dan heb ik nog niet eens gezocht. En dan laat ik de vele Turken die naar Griekenland schijnen te zijn gevlucht (eerst na de militaire coup en nu de afgelopen tijd weer, heb ik in het nieuws gelezen), maar even buiten beschouwing.

Grote bek

Ik zou deze vrij kleinschalige Turkse problematiek (?) echter naar een groter plan willen trekken. Ik denk namelijk dat dit wereldwijd vrij vaak voorkomt. Dat als men het niet meer bij het rechte eind heeft, als men er een puinhoop van maakt met wat men denkt, wilt, doet en zegt, als men er een verborgen agenda op na houdt, dat men dan maar een beetje gaat sjoemelen. Wat geweld hier, wat aanpassen van de grondwet daar, vooral een grote bek opzetten en trefzeker overkomen (mooie, luide bombastische taal), en allerlei andere vormen van opgedrongen kracht hanteren, enz. Een grote bek en maar weinig wol, in allerlei varianten. Daarmee wil ik niet zeggen dat een grote bek altijd fout is, integendeel. Ik ken een paar mensen met een vrij grote bek en ze krijgen prachtige dingen voor elkaar. Het is maar welke intentie je hebt, goed of slecht.

Dictator

Zoals we nu kunnen zien in Turkije, werkt dit vaak uitstekend. Er is veelal een groepje gelijkgestemden wier steun vaak gekocht wordt, letterlijk met financiële voordelen of figuurlijk met andere privileges. Maar op autonome en menselijke weldenkendheid kan men dit groepje dat steun verleent aan de dictator, slechts zelden betrappen. Ook is er een groep kiezers die achter de dictator blijft staan, wellicht vanwege soortgelijke vroegere traumatische ervaringen binnen het gezin. Ook hier zullen de verstandelijke vermogens in het algemeen van beperkte aard zijn, of zullen er soortgelijk onderdrukkende trekjes aanwezig zijn.

Toezicht

Onze vader thuis beriep zich er in kritieke momenten wel eens op de baas te zijn, wat bij mij echter eerder averechts werkte. Ik was en ben, zoals veel mensen, op vrijheid en autonomie gesteld. Laat me met rust, dan komt het allemaal wel goed. Ik ben dan wel niet het braafste jongetje van de klas, maar je kunt mij prima zonder toezicht laten, en dan komt het ook wel goed, zoniet beter. Zo zal het in Turkije ook zijn, alhoewel daar nu ‘Erdogan’s wil is wet’ heerst. Het overgrote meerendeel van al die Turken, al dan niet met een grote bek – die hun nu gesnoerd wordt – is van goede wil, en kan prima met rust gelaten worden.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Grote bek

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven