Aan Gina

Ik las dat Trump Gina Haspel genomineerd heeft als nieuwe CIA directeur. Zij is namelijk carrièrespion, las ik in het NOS nieuwsbericht. Wat mij tegelijkertijd trouwens een beetje vreemd in de oren klinkt en me enigszins doet duizelen. Zoiets als ‘iemand als Hoofd Verkoop aannemen in je bedrijf omdat hij of zij járen ervaring heeft als drugshandelaar’. Dat geeft haar eerdere misdaden plots een legitiem karakter? Die staan nu zelfs te pronken op haar CV? Het viel me tussen haakjes op dat zij en ik ongeveer van dezelfde leeftijd zijn, en het lijkt mij daarom wel interessant om onze levens en carrières eens een beetje te spiegelen – naast elkaar te leggen – en daarmee ondertussen ook nog een beetje een duidelijker beeld te krijgen van wat dat ‘carrièrespion’ dan wel mag inhouden.

Tropenjaren
Ik las dat ze in 1985 bij de CIA kwam werken. Ik was toentertijd werkzaam in een alternatief afkickcentrum. Dat waren trouwens behoorlijke tropenjaren voor mij. In 2002 leidde zij een zogenaamde ‘black site’ – een geheime CIA gevangenis – in Thailand. Dat waren zeker ook tropenjaren, of ligt Thailand te noordelijk? Ik deed toen overigens ook wel iets buitenlands, maar of het nou vergelijkbaar is? Ík had toen namelijk een stormachtige affaire met een Duitse kunstenares. Toegegeven, er was niets geheims aan. Telt dat dan toch wel? En verder was ik inmiddels hoofd personeelszaken in een voedingssupplementenbedrijf.

Waterboarding
Het artikel gaat vervolgens verder: ‘Onder toezicht van Haspel zijn daar gevangenen bewerkt met de waterboarding-techniek, waarbij een gevoel van verdrinking wordt veroorzaakt’. Over water gesproken – wíj gingen wel samen zwemmen toentertijd en ook wel eens kopje onder, maar da’s zeker niet hetzelfde? Het gaf ook geen gevoel van verdrinking, want we konden allebei prima zwemmen. Waterboarding zal ook wel extra punten opleveren omdat het immers een marteltechniek is? En bovendien: ‘Ook werden er andere martelmethoden gebruikt’. Hierin moet ik echt mijn meerdere erkennen in haar. Ik ben op zijn hoogst een luis in de pels geweest van de officiële drugshulpverlening. Maar misschien telt dat ook wel als martelen?

Martelmethoden
Ik ben trouwens wél benieuwd naar welke andere martelmethoden onder haar leiding nog meer gegeven werden.
Stroomstoten op niet nader omschreven lichaamsdelen?
Slaag?
Uitgetrokken nagels?
Maar toch: ‘Gina Haspel is heel integer’, staat er even verderop in het NOS artikel. Wat mij ook nogal verbaast, hoewel er wel eerdere soortgelijke voorbeelden zijn. Pablo Escobar – de uiteindelijk doodgeschoten drugsdealer, en verantwoordelijk voor naar schatting 8000 (!) moorden – was evengoed mateloos populair onder de Colombiaanse bevolking van zijn woonplaats, en schopte het zelfs een poosje tot volksvertegenwoordiger.

Integer
Wil ik haar soms vergelijken met een ordinaire drugsdealer, kunt u zich nu afvragen. Niet per sé, maar om haar nou te vergelijken met moeder Theresa of Nelson Mandela lijkt me ook enigszins ongepast. Want wanneer is martelen nou gewoon martelen? En strafbaar? Pablo Escobar was zo populair omdat hij een aantal nieuwe huizen liet bouwen voor de arme bevolking in Colombia, die hij evengoed bij duizenden vermoordde. Misschien is Gina Haspel wel zo ‘integer’ omdat ze altijd haar klep heeft gehouden over wat ze allemaal heeft uitgevreten, waardoor ze veel ‘ellende’ of PR moeilijkheden wist te voorkomen voor haar bazen. En die zijn daarmee natuurlijk altijd wel heel erg in hun sas geweest, net als die arme bevolking met die gratis huizen van Escobar. Nu heet dat dan plotseling integer in Gina Haspel’s geval. Terwijl het mij toch eerder een beetje doet denken aan Willem Holleeder die tot het einde toe (wanneer in Godsnaam?) halsstarrig al zijn misdaden blijft ontkennen. In 2005 was Haspel Chief of Staff van José Rodriguez, de directeur van de National Clandestine (!) Service. Diezelfde José Rodriguez schreef dat er van de ‘Thailand verhoren’ ook videopnamen bestonden, maar dat Haspel die toen heeft laten vernietigen. Ik heb in die tijd ook wel eens films gezien die ik het kijken niet waard vond. En alle Netflix series mogen van mij ook door de plee (waterboarding?)

Normen en waarden
Het is veel moeilijker te erkennen dat je steken hebt laten vallen en die dingen ook nog eens toe kunt geven aan een ander. Bijvoorbeeld aan ons, Gina. Maar nee – jíj houdt je lippen stijf op elkaar over wat je hebt uitgevreten als spionne, en hoe je mensen wel niet hebt laten martelen en misschien wel onschuldig hebt vermoord in de gevangenis op die geheime locatie daar in Thailand. Een tropische verrassing – maar dan zeker niet in Hollandse melkchocolade. Zonder gekheid, ik heb het idee dat er aan de ene kant een set van normen en waarden geldt voor ons – gewone burgers – en aan de andere kant een apart stel voor landen, regeringen, koningshuizen, enz. Datgene dat bij ons geweld en misdaad, verkrachting en moord genoemd wordt, heet dan aan de andere kant plots integriteit en hoor je geneuzel over staatsveiligheid. En waar wij gestraft worden, wordt de ander geprezen en krijgt een vet salaris (waar wij dan wel weer voor mogen dokken). Maar succes met je benoeming!

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Aan Gina

  1. je beste artikel tot nu toe. Mijn complimenten.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven