Crime scene

Hulp

Crime scene
Crime scene

Vorjge week gingen we, eind van de middag, naar de bioscoop in de Haarlemmerstraat. Om een film te zien, die ik achteraf gezien – letterlijk in dit geval – te slecht vond om het daar nu nog over te hebben. Behalve dat er wél even over van mijn hart moet dat gestoordheid velerlei gedaanten kent, en dat deze iemand misschien uiterst interessant en uniek maken. Maar uiteindelijk zijn deze gestoordheden toch allemaal even saai en in zekere zin ook voorspelbaar. En daarom dus waarschijnlijk zo saai. En saaiheid en voorspelbaarheid, daar heb ik enige moeite mee, mocht u dat nog niet weten.

Haarlemmerplein
Nee, ik wil het hebben over het tripje erheen. Pakweg zo’n 5 minuten rolstoelen van mijn huis. Dáárin kunnen toch niet al te veel wereldschokkende dingen gebeuren, zou je zeggen. Ik rijd dan in principe wel als een imbeciel en hondsbrutaal, maar de snelheidsbegrenzer op mijn rolstoel beperkt mijn snelheid tot een uiterst gezapig getuf, en bovendien kan ik het me niet langer permitteren me anders dan als een modelburger te gedragen qua verkeersregels (ik rijd bijvoorbeeld nóóit meer door rood). Maar op het moment dat ik dus op ‘top’snelheid het Haarlemmerplein wilde oversteken, om de Haarlemmerstraat in te gaan, viel mijn rolstoel stil – zoals al eerder is gebeurd. Door het gebeuk en gebonk van mijn rolstoel op en over de tramrails op het Haarlemmerplein, sloeg de hoofdschakelaar van mijn rolstoel om en op off’, en bleef ik plotsklaps – meteen toen die schakelaar omsprong – midden op straat stilstaan. Bussen die van links en van rechts op me af kwamen, moesten dus blijven wachten. Eén buschauffeur scheen het wel te weten, en slingerde nog wat aanwijzingen uit zijn raampje. Er stormden meteen zo’n zes bezorgde mede-Amsterdammers op me af, die gelijk druk aan de gang gingen en mijn rolstoel optilden, weg van ‘midden op de weg’.

Geïnteresseerd
Ik had hun vrij eenvoudig kunnen vertellen wat er aan de hand was, en hoe dit één, twee, drie, meteen verholpen kon worden. Dat wist ik direct, dit was me namelijk al eerder overkomen is (zie: ‘Het vege lijf’). Maar ík viel buiten het plaatje, men was heel hulpvaardig en druk bezig met allerlei zaken, maar niet met míj. Zelfs toen ik de een of ander met klem wilde vertellen wat ik wist over wat er gedaan zou moeten worden om het hele probleem op te lossen, werd ik straal genegeerd. Ik ben moeilijk te verstaan – dat weet ik ook wel – maar er was eenvoudigweg niemand die écht geïnteresseerd was in wat ik nou eigenlijk zo verwoed trachtte duidelijk te maken.

Hulpvaardig
Ik ben ervan overtuigd dat de Amsterdammers uiterst hulpvaardig zijn, en dat er veel onbekenden direct links en rechts uit allerlei hoeken en gaten opduiken om mij te helpen als dat nodig is, en ik geloof ook dat de zorg in Nederland heel erg goed geregeld is (zo ervaar ik dat tenminste), maar dit alles alleen maar om dan vervolgens verder niets te maken hoeven hebben met de mensen die die zorg nodig hebben. Een vorm van het kind met het badwater weggooien, begrijpt u wel?

Reëel
Het doet me vooral denken aan iets wat ik eens gelezen of gehoord heb: dingen die reëel voor je zijn, zie je, merk je op; dingen die niet reëel voor je zijn, zie je niet eens, merk je helemaal niet op. Terwijl ze misschien pal voor je neus staan – of zitten, in mijn geval. Invaliditeit is dus niet reëel voor de meeste normale mensen. Ecce homo betekent ‘zie de mens’, en ik zou daar graag een nieuwe, minder religieuze maar meer zorg-gerelateerde invulling aan willen geven. Neem even de tijd en … zie de mens!

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven