De rattijger (4)

Onze rattijger was inmiddels door de wol geverfd. Hij spande zich niet méér in dan werkelijk noodzakelijk was – daar op zijn balkon – of het moest min of meer uit pure lol zijn. Hij moest ergens het spel van inzien en dat dan ook nog eens willen spelen. Hij kon de ‘troepenbewegingen’ van de muizen of de duiven voelen wanneer deze zich op zijn territorium voordeden; de drukverschillen – de heel laag-frequente golfbewegingen die dit getrippel in de lucht om hen heen teweegbracht – nam hij waar met zijn snorharen. Hij zág deze dieren dan misschien wel niet daadwerkelijk bewegen, maar tóch had hij geleerd op deze waargenomen drukverschillen te vertrouwen. Als ware het een soort radar. De muizen deden iets soortgelijks met hún snorharen en keken hier dus niet echt van op, maar de duiven waren al zó paranoia uit hun eigen, dat deze het nog zouden merken wanneer zijn oma zich zou omdraaien in haar graf. Die duiven meenden van alles te zien gebeuren, terwijl dat helemaal niet zo was. Da’s natuurlijk pure dommigheid. ‘Una paloma blanca’, zong George Baker al. Doelde hij daarbij ook niet op de lege (blanca) blik van een duif (paloma)? Er gebeurde vooral van alles achter die beteuterde blik. Een beteutering die hun diepere geestesgesteldheid weerspiegelde als er weer eens niet gebeurde waarvoor zij dan al waren weggevlogen. De duiven begrepen ook niet dat er wél papegaaien getolereerd werden op dat balkon, terwijl zij toch meedogenloos werden weggejaagd. Het was zelfs al voorgekomen dat die importvogels doodleuk bleven dooreten, terwijl alleen de duiven van het balkon werden gejaagd. ‘Wat is dat nou’, hadden zij zich beteuterd afgevraagd. En zij koerden ook: ‘eigen volk eerst’. Zij stemden derhalve veelal op de PVV, dat kunt u wel begrijpen. Die partij appelleert namelijk ook aan de beteutering des volks. Waar PVV voor stond wisten ze meestal niet, behalve dan dat één van die V’s voor Vogels stond. En was Geert Wilders immers ook niet een soort opgejaagd wild? Soort zoekt soort, nietwaar? De muizen waren na die eerste meedogenloze strafexpedities van de tijger min of meer definitief vertrokken – geëmigreerd – naar de buren of zelfs verder. De rattijger paradeerde toentertijd strijdvaardig tussen de bloempotten door en haalde zelfs de opgestapelde potten uiteen, zodat er geen enkele plek overbleef waar ze zich veilig konden verstoppen. Hij kon plotseling verschijnen voor zo’n ‘inspectietocht’, en even plotseling weer verdwijnen. De lol was er dan ook snel af voor deze geplaagde knaagdieren. Het foerageren van de duiven eindigde er eveneens vaak in dat de rattijger zijn bek vol veren had, hún veren wel te verstaan, dus die duiven waren ook al snel op van de zenuwen. Niet dat daarvoor veel nodig was – dat had u vast al begrepen – maar dit was dan ook nog eens écht een levensbedreigende situatie. Soms waagden de muizen zich met gevaar voor eigen leven nog wel even op ‘zijn’ balkon, in de hoop makkelijk wat omlaag gevallen zonnebloempitten te bemachtigen. Zij bekochten dit echter nogal eens met een voortijdige, weinig romantische en bloederige dood, maar ja, er lag dan ook wel zó’n lekkere snack op hun te wachten… De rattijger zag in ieder geval zeer zeker het nut in van voortdurende alertheid. Dit om zijn eigen vrijheid, en zijn eigen vrijheid van handelen zo goed mogelijk te garanderen. En in tegenstelling tot wat hij om zich heen meende te zien, dacht hij veelal: ‘slapen doen we ‘s nachts’.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “De rattijger (4)

  1. haha, aan fantasie ontbreekt het je niet! Prachtig!

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven