John Wayne

Cowboys

John Wayne
John Wayne

Trump gaf een persconferentie naar aanleiding van de schietpartij in Florida, gedurende welke hij stemmig zijn gevoelens onder woorden bracht:
Our entire nation, with one heavy heart, is praying for the victims and their families’.

Effectief
Ontroerende woorden, en zijn gemoedstoestand leek daarmee geheel in overeenstemming. Het spel moet tenslotte gespeeld worden. Ik hoorde en zag hem dit alles trouwens zelf zeggen, en heb deze woorden ook zorgvuldig genoteerd, dus er is hier geen sprake van Fake News. En met deze zich herhalende trieste boodschap ter herinnering aan de slachtoffers moeten we het voorlopig ook maar weer doen, of dit nou echter zo’n nuttige en effectieve aanpak is? Er waren al zeventien doden gevallen, wat verwachten we dan al biddend nog van Onze Lieve Heer? Dat Híj ingrijpt?

Overkill
Niet erg voortvarend lijkt me, vooral in het licht van de nogal overkill maatregelen die de mindere god (Trump) meent te moeten nemen om van alles wat ongewenst is te beteugelen: de metershoge grensmuur tussen de VS en Mexico (naar eigen zeggen om de illegalen en de drugs uit dat land buiten te houden), en het inreisverbod voor reizigers uit een aantal moslim landen (om de kans op terroristische aanslagen te verminderen in de VS zélf). Die zeer rigoreuze maatregelen tegenover dit alleen maar bidden voor slachtoffers van wapengeweld, lijken mij toch elkaars tegenpolen in de aanpak om het aantal doden door geweld terug te brengen.

Gegoogle
Ik ben deze doden door terrorisme en de doden door nationaal wapengeweld (zoals bijvoorbeeld van de week gebeurde op die school in Florida) maar eens een beetje met elkaar gaan vergelijken, om hier een betere indruk van te krijgen. Tijdens wat gegoogle stuitte ik op een artikel uit 2016 – wat toen nog de Obama tijd was. In 2014 bleken er volgens CNN onderzoek voor iedere Amerikaan die – in binnen- of buitenland – door terroristisch geweld om het leven was gekomen, 1049 Amerikanen door wapengeweld om het leven te zijn gekomen. Zij gebruikten cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention, en kwamen zo tot de conclusie dat er van 2001 tot en met 2014 440095 mensen binnen de VS door vuurwapengeweld om het leven kwamen. Dit tegenover de 3043 slachtoffers die er in diezelfde periode vielen ten gevolge van terrorisme.

NRA
Trump zou dit wél weer als Fake News betitelen, neem ik aan. Zou er enig verband kunnen bestaan tussen Trumps stemmige woorden hierboven en de forse bedragen die presidentskandidaten in de loop der tijd hebben gekregen van de NRA – de National Rifle Association – die geweren en pistolen natuurlijk vrij verkoopbaar wil houden voor iedereen, want dat betekent tenslotte nog veel meer geld in het laatje? Naar horen zeggen ontving Trump in zijn 2016 campagne meer dan 30 miljoen dollar van die NRA.
Ze haten de NRA, ze haten het Tweede Amendement (dit werd op 1791 toegevoegd aan de grondwet om iedereen het recht te geven wapens te bezitten en te dragen), ze haten individuele vrijheid’, zei La Pierre (de voorzitter van de NRA), waaruit eveneens een minieme intelligentie blijkt. Loodvergiftiging? Je moet individuele vrijheid wel haten als je die niet aan flarden wilt laten schieten door de een of andere gek. Hij schaarde zich ook (te?) gretig achter Trumps idee om schoolmedewerkers te bewapenen, en bood gratis trainingen aan. Natuurlijk. Meer wapens, hoera!

Micro-wapenwedloop
John Wayne’s dochter dacht overigens dat haar vader een groot fan van Trump zou zijn. En vice versa, lijkt me. Inmiddels is hij wel tegen het meebewegend schouderstuk (om het achter elkaar door te blijven schieten mogelijk te maken), maar dat klinkt ook niet naar echte actie of rigoreuze maatregelen meen ik, en of dat schutters nou plots zo geestelijk gezond maakt, waag ik ook te betwijfelen. En Trump opperde dus ook min of meer het ‘briljante’ idee om nu maar eens de schoolmedewerkers te gaan bewapenen. De besten, en na uitvoerige training, maar toch… De geheel herziene micro-wapenwedloop 2.0! Dat heeft in het verleden namelijk ook zulke verstandige burgers opgeleverd, kijk maar eens naar Noord-Korea, en sommige blanke politieagenten in de VS zélf, om maar eens wat te noemen. Dat mensen tot de meest achterlijke, en ook meest wrede en gewelddadige dingen in staat zijn, zien we nog elke dag. In landen als Afghanistan, de VS, Duitsland met twee wereldoorlogen, Syrië, Myanmar, Mexico en omstreken, in verschillende Afrikaanse landen, Turkije, en ga zo maar door. Er zijn pas honderdduizenden doden gevallen, dat maakt het moeilijk het échte probleem te zien dat aangepakt moet worden. John Wayne:
Tomorrow hopes we have learned something from yesterday’.
Ik heb zo mijn twijfels.

Echte wapenstilstand
Wordt het niet eens tijd voor een échte wapenstilstand, in plaats van alleen maar te bidden voor de overledenen en de grondrechten te respecteren van wat in wezen een stelletje gestoorden zijn? Of blijven we meespelen in deze cowboyfilm?

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven