Jokkebrok

Halbe Zijlstra, onze veelbeovende inmiddels ex-minister van buitenlandse zaken, is één van de vele politici die recentelijk in het stof hebben moeten bijten onder Rutte. Dit allereerst of vooral omdat hij beweerde bij een gesprek met Poetin te zijn geweest, waar hij in werkelijkheid helemaal niet was. Soortgelijke zaken blijven zich steeds maar weer voordoen rond premier Rutte.

Gerechtvaardigd
Let wel: ik vind het eigenlijk heel goed dat hij toegeeft gelogen te hebben. Want dat is toch wel menselijk. En niets menselijks is mij vreemd. Hij leek hiertoe ook nog eens zélf de stap genomen te hebben (tot deze correctie). Maar hij verergerde dit wel nog met een pikant detail: Zijlstra beweerde naar eigen zeggen gelogen te hebben om zijn bron te beschermen. Maar die bron (de voormalige Shell topman Jeroen van der Veer), zei vanmorgen – ofwel een dag na Zijlstra’s biecht – in een interview in de Volkskrant, dat Zijlstra hetgeen van der Veer hem vertelde over die ontmoeting met Poetin – naast dat Zijlstra er überhaupt niet bij was geweest – de uitspraken van Poetin ook nog eens verkeerd heeft geïnterpreteerd en verdraaid heeft doorgegeven. Zo wordt dit liegen en verdraaien door Zijlstra toch wel weer op een uiterst creatieve manier door hemzelf gerechtvaardigd. En op die manier eigenlijk dus toch ook wel weer bijzonder gemaakt. Ik vind dan ook dat dit weer een nieuw werkwoord verdient: zijlstralen. Dit betekent dat je niet de hele waarheid vertelt over je leugen – je vertelt die waarheid alsnog niet helemaal maar je geeft in plaats daarvan een min of meer plausibele reden voor dat liegen (die was hier: ‘ik wilde mijn bron beschermen’); vervolgens ga je nog harder op je bek als dan door een derde persoon wél de hele waarheid naar boven komt. Kortom je gaat af, of je valt alsnog door de mand, ondanks je rechtvaardiging voor je leugen (van toen, en ook nog enigszins nu, je draait er nu nog steeds een beetje omheen). Maar daarop wordt je wel betrapt. Dat is dan het ‘stralen’ in ‘zijlstralen’.

Rutte
Ik vind het ook wel typerend dat zich dit (weer) af kan spelen in de buurt van Rutte. Die hield Zijlstra – en op een soortgelijke manier eerder Fred Teeven, Ido Opstelten, Jeanine Hennis-Plasschart en Ard van der Steur (allen VVD!) – een hand boven het hoofd. ‘Er is niet sprake van nepnieuws, want hij wilde zijn bron beschermen’, zei hij gisteren op de NOS-site. ‘Ik vind hem geloofwaardig omdat de inhoud van het verhaal niet ter discussie staat’, zei hij ook. Maar naar nu blijkt, staat de inhoud van het verhaal wél ter discussie. En wat mij betreft, door zijn optreden – of eerder door zijn niet-optreden hier en in soortgelijke zaken in het verleden – ook de integriteit van onze minister-president. Niet omdat er gelogen wordt in zijn omgeving, maar omdat hij de leugenaar zo krampachtig of zoals altijd de hand boven het hoofd houdt, in plaats van de waarheid meedogenloos boven tafel krijgen. En zo begint dit zich zo langzamerhand toch ook wel te ontwikkelen als een persoonlijke makke van Rutte. Er hangt bepaald geen onkreukbaar imago meer om hem heen, dat louter eerlijke mensen aantrekt. Of in ieder geval mensen die eerst snel maar al de lijken in hun kast onthullen, alvorens ze een baan accepteren bij hem in de buurt. En dit verdient mijns inziens dan ook wel een nieuwe uitdrukking. Ik dacht aan zoiets als: ‘een VVD-tje doen’. Wat zoveel wil zeggen als: ‘zolang de waarheid je maar niet achterhaalt, zal ik je de hand boven het hoofd houden’. Ik vind eigenlijk ook dat deze partij onderhand VVJ genoemd zou mogen worden. Wat dan niet naar de Jongerenafdeling van de VVD verwijst, maar naar de Volkspartij voor Vrijheid in Jokken.

Judo
Ik weet nog wel dat ik ooit – op mijn tiende ongeveer – van judo af wilde. Maar ik wilde niet echt verantwoordelijkheid daarvoor nemen door bijvoorbeeld tegen mijn vader te zeggen: ‘ik ga er mee stoppen’. Maar met veel draaikonterij liet ik mijn vader dat uit mij trekken, alsof het eigenlijk zíjn beslissing was. Dáár doet Zijlstra me ook een beetje aan denken. Hij heeft gelogen, maar met veel draaikonterij (‘ik probeerde mijn bron te beschermen’ – wat dan zelfs als heel nobel beschouwd moet worden) probeert hij (wat uiteindelijk toch nog mislukt) géén verantwoordelijkheid te nemen voor dat liegen. Maar ja, we kennen allemaal het spreekwoord: ‘al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel’.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Jokkebrok

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven