De rattijger pennenbak

De rattijger (3)

De rattijger pennenbak
De rattijger pennenbak

Naarstig werd er door onze rattijger gezocht naar een uitbreiding van zijn dagelijkse werkzaamheden of naar een andere draai die hij aan zijn huidige activiteiten kon geven, om zo naar een zinvolle invulling te komen voor zijn aards bestaan. Alleen maar werken om te overleven – en wat dan ook nog eens een heel leven door zou gaan – leek hem instinctief de plank mis te slaan; dát moest niet zijn waar het om draaide. Hij kende zelfs iemand die haar ‘voortbestaan’ bijeenschraapte uit drie of vier baantjes waartussen zij iedere dag min of meer heen en weer rende. Zij had hiernaast of zelfs hierdoor ook een zekere hardheid over zich heen waaruit sprak: ‘ik verdien toch iets beters’? En, ‘ik heb toch veel meer in mijn mars’? Wat natuurlijk ook zo was. Dat kon toch niet zijn waar het om draaide? Onze rattijger was er ook aan gewend geraakt dat hij vooral van zijn eigen fouten leerde. Hij was als tijger natuurlijk nooit naar school geweest – niet dat dat overigens veel uitgemaakt zou hebben, maar toch… Hij leerde naar eigen zeggen vooral uit trial and error. Misschien wordt élk leerproces daardoor uiteindelijk wel bezegeld. De kracht van toepassing? Zo van: ‘werkt iets wel of werkt het niet?’, en zo meer van die dingen. In zijn geval wilde dat zoveel zeggen als dat hij vaak in een situatie was gekomen waarin hij iets op een bepaalde manier deed en achteraf dacht: ‘dat kan ik beter niet meer doen’. Of van iets anders, dat hij het juist wél zo moest doen. Van het filosofische kader – de dieper liggende redenen – achter of onder de veranderingen die hij wilde bewerkstelligen, had hij toentertijd echter nog een minder helder beeld. Hij streefde dan wel naar een zinvollere invulling van zijn werkzaamheden, maar élke verandering leek hem eigenlijk goed, of daarvoor in aanmerking te komen. Verandering leek sowieso wel de oplossing voor een vastgeroest bestaan, niets meer en niets minder. Anderen gingen daartoe immers driemaal per jaar op vakantie. En die hielden zó hun leven op de rails. Maar dat was in zijn geval een onmogelijke zaak. Hij heerste immers over het balkon en de fauna aldaar? Dat was wel niet veel, maar toch een begin? In de vakanties zorgden de buren dus voor hem. Vooral op het buurmeisje – Katja – kon hij rekenen. Wanneer hij hulp nodig had in die periode, was zij in de buurt. Zij zorgde er als het ware voor dat hij kon overleven. Zij zei ook nog wel een klusje voor hem te hebben, naast zijn normale bezigheden.
‘Ik heb ook nog wel een klusje voor je’.
‘Wat dan?’, vroeg hij, met zijn bek vol met resten duif.
‘Als pennenhouder’.
‘Ok, doen we’, zei hij, terwijl er een verlate veer omlaag dwarrelde.
Dichter bij school was hij nog nooit geweest. Een pennenhouder! Om zich naar behoren van zijn nieuwe taak te kunnen kwijten, liet hij snel een paar gaten boren in zijn rug. Daarvan voelt een speelgoedttijger namelijk toch hoegenaamd niets. En zo bracht hij geruime tijd door op Katja’s bureau, waar hij haar pennen onder handbereik, verticaal en in de lucht hield. Ondertussen zorgde zij voor hem, als hij aan handen, voeten en duiven als het ware vastgebonden zat op zijn balkon. Ofschoon hij ook wel besefte dat dit alles slechts van tijdelijke aard zou zijn. En dat Katja ooit de wijde wereld in zou trekken. Als zij daarvoor klaar zou zijn. Zo zou hij het ook willen, maar daarvoor hoefde hij geeneens op zijn strepen te gaan staan. En dus redde hij ook nog eens zijn huid.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven