B of BB?

Cupmaat

 

B of BB?
B of BB?

Gisteren naar de film geweest. Naar Inside Job. Over de financiële crisis die zo’n tien jaar geleden ontstond – nee, willens en wetens werd gecreëerd – door mensen binnen de financiële wereld, vanwege hun wangedrag dat in ieder geval in die tijd gangbaar was. De film gaat met name over Amerika, hoewel die crisis natuurlijk ook in de rest van de wereld speelde. Het ging onder andere over miljoenen verdienende financiële bobo’s die met hun bek vol tanden of met een slap lulverhaal voor de rechter stonden, met hun zalvende prietpraat van toen, van vóór de crisis, van achteraf, en zonder twijfel ook van nu, en over hun glasharde leugens en vlotte babbels om hun hele slechte financiële producten te verkopen, waar zíj als enigsten aan verdienden en waarschijnlijk ook nu nog verdienen, en zo meer.

Ophelderen
In 2010 won deze docu de Oscar voor de beste documentaire. Ik wil u niet vervelen of in coma lullen. Ik probeer tussen haakjes al mijn halve leven een helder beeld te krijgen van de woorden hedgefondsen en derivaten om deze enigszins te begrijpen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Toch meen ik desondanks een bovengemiddelde intelligentie te bezitten. Kunt u mij misschien helpen? Ik geloof trouwens dat ik het nu bij nader inzien toch maar opgeef. Volgens mij worden wij namelijk juist helemaal niet verondersteld dat te begrijpen. Het feit dat ik het niet kán ophelderen zegt ook wel iets over de betrouwbaarheid van die producten, hè? Ik geloof dat er tegenwoordig naast een misbegrepen definitie en een verzonnen definitie, inmiddels ook sprake is van een onthouden definitie. Die je onthouden wordt door hún wel te verstaan.

Complex
Het is ook zo’n complexe materie, wordt er in de film veelvuldig beweerd. Ja, ja. Maar ja, daarvoor zijn de ‘experts’ er dan ook. Vertrouw die nu maar. Die zijn wel niet te vertrouwen, maar ja… De crisis werd in Amerika ‘aangepakt’, zogenáámd opgelost, door dezelfde mensen die haar veroorzaakt hadden. En die vervolgens werden weg ‘gepromoot’ in de regeringen tijdens de crisis en daarna (die van Bush en Obama), om de ellende op te lossen die ze eerder zelf veroorzaakt hadden. U kunt zich dus wel voorstellen hoe grondig dat is opgelost (niet dus). En dat waren trouwens dezelfde mensen die kort van tevoren, in de aanloop naar de crisis toe, ook rijk geworden waren ten koste van de miljoenen mensen die hun huis en/of hun baan verloren. Deregulering was (en ís volgens mij in Amerika) in de financiële wereld blijkbaar hetzelfde als ‘alles mag’.

Lehman
Enkele kanttekeningen bij de documentaire. De voorzitters van de Fed rond of sinds die tijd, Alan Greenspan en Ben Bernanke, komen in de film naar voren als behoorlijke boeven. Verder is het zo dat de kredietbeoordelaars, Moody’s, Fitch en Standard & Poor’s eigenlijk geen bal voorstellen. Ze worden betaald door de bedrijven die ze raten. ‘U kunt wel ‘n AAA rating krijgen, mits u maar betaalt’. De bank die als eerste failliet ging, Lehman Brothers, heeft haar A status nooit verloren in de ‘peilingen’. Maar ze ging een paar dagen later, met die laatste rating, dus wel bankroet.

Griekenland
Fitch verhoogde onlangs de Griekse rating van B- naar B. Dit terwijl mijn au-pair zeker niet terug wil naar Griekenland. Omdat het er volgens haar niet meer levensvatbaar is. Ellende alom. Het modale inkomen is er volgens haar 480 euro (tegen 2152 euro netto in Nederland!). Ik ben ertoe geneigd de kredietbeoordelaars maar de cupmaten van de Griekse godinnen te laten raten. Daar hebben ze waarschijnlijk meer verstand van. Geen reet aan!

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Cupmaat

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven