Buurt au pair (2)

Kerstboom

De pakjes lagen nog te lonken onder de boom. De twee au pairs waren inmiddels toch wel redelijk door het dolle heen van de voorpret.
‘Mijn cadeautje voor jou ligt voorlopig nog in háár kamer’.
(Daarmee werd het meisje van de foto hiernaast bedoeld).
‘Anders loop je toch maar de hele tijd te raden wat het is’, zei de au pair-die-weg-zou-gaan tegen mij.
Daarin had ze wel gelijk. Toen ik later tijdens het eten op Kerstavond de vorm van het presentje – dat inmiddels wél onder de kerstboom lag – even goed in mij opnam, wist ik gelijk wat het was.

Situatie

Maar verder zijn ze dit van huis uit klaarblijkelijk toch niet echt gewend. Op deze manier laten we meerdere mensen een beetje mee delen in de toch behoorlijk goede situatie hier in Nederland. We trakteren dan wel niet 500 onder-de-armoede-grenzers in een sporthal op een Kerstmaaltijd (zoals ik net las), maar toch… Mijn motto en neiging is al sinds jaar en dag ‘het ondersteunen van micro-economieën’ (en dan bedoel ik daarmee eigenlijk individuele mensen of kleine bedrijven – de Turk op de hoek eerder dan de AH), en daar hebben we nu deze vorm voor gevonden.

Bijlmerbajes

Gelukkig zijn er wel meer van dit soort initiatieven – er zijn er ook die veel groter en degelijker zijn opgezet. Zo waren we bijvoorbeeld enkele maanden geleden – en gisteren weer – in de vroegere Bijlmerbajes, bij het Amstelstation. Daar worden asielzoekers onder andere klaargestoomd voor een baantje in een keuken van een in Nederland gevestigd restaurant. Al doende maken ze daar in de oefen-keuken de lekkerste gerechten klaar. Zo aten wij echte humus en andere bijpassende hapjes, klaargemaakt door een authentieke Syrische, zoals ze ons later aan tafel kwam vertellen. De Nederlandse chefkok stelde zich aan ons tafeltje op de hoogte van de beperkingen die ik hem oplegde (vanwege mijn veganisme), en vervolgens gingen zijn meer exotische collega’s in de keuken los met het bestelde.

Bajes

En zo runnen weer andere asielzoekers het horecagedeelte, anderen in diezelfde Bijlmerbajes een hotel (een nachtje doorbrengen in een cel?), weer anderen een hammam – met de gevangenen-graffiti nog op de muren en plafonds – en er is ook een museum. Daarin zie je onder andere werk van Jan Rothuizen die jaren geleden iemand bezocht in de bajes, en die daar toen iets over maakte, en veel later vergeleek hij die cel – die dus eerder een gedetineerde huisvestte – met wat inmiddels het onderkomen was van een asielzoeker. Al met al een prima initiatief om mensen een zetje in een goede richting te geven, lijkt me.

Hoger doel

Dit is ook mede de opzet van ons au pair-gebeuren. Mensen, die waar ze vandaan komen misschien weinig mogelijkheden hebben, hier een ingang bieden in ‘the city of opportunities’, zoals wij Amsterdam altijd plegen te noemen. Dat zien wij het liefst. Een win-win situatie hebben we altijd hoog in ons vaandel staan, en die is er met name bij de laatste au pairs ook echt uitgekomen. En dat zouden wij ook het liefst willen voor het zorg au pair appartement project. Niet op de eerste plaats of alleen maar door geld gemotiveerde meisjes. Maar vooral die er een ‘hoger doel’ hebben. Dat lukt hier in huis in ieder geval steeds beter. En de tevredenheid mijnerzijds over mijn laatste au pairs neemt ook zienderogen toe. Prima motivatie. En ook voor de verwezenlijking van het zorg au pair appartement is de motivatie volgens mij prima bij alle betrokkenen.

Archeologie

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven