Kerstgedachte

Kerstboom
We hebben gisteren een kerstboom gekocht. Op de Lindenmarkt, en in een pot. Ik liet hem ook thuis bezorgen. Dat doen ze eigenlijk wel niet, maar ze begrijpen tegelijkertijd ook dat het voor mij anders zo goed als onmogelijk is om die kerstboom thuis te krijgen. Slepen met een steekwagentje zit er niet meer in tegenwoordig. Ik was dan wel met twee au pairs, en die fietsen ook prima, maar een van hun met een kerstboom achterop naar huis laten fietsen leek mij toch wat te avontuurlijk. Dus na wat getwijfel, overleg en gedoe, zou de marktkoopman hem dan tóch bezorgen, en dat deed hij ook nog eens zelf, tegen de avond. Na wat vijven en zessen kwam hij tussen vijven en zessen.

Kindeke Jezus
De boom is inmiddels opgetuigd, free style – zoals de au pairs het maar wilden op dat moment – een beetje mediterraan, neem ik aan. Want daar liggen tenslotte hun beider roots. Een kubistische rode vogel die Katja eens van de IJhallen of zo heeft meegesleept en die sindsdien altijd op mijn balkon heeft gestaan, prijkt nu als een soort van ‘kindeke Jezus’ boven ons allen uit. Inmiddels zelfs voorzien van ‘authentieke’ halo (stralenkrans). Eén au pair heeft deze ‘heilige vogel’ namelijk van het plafond gehangen, aan een draadje. Daar was ik nou zélf nooit op gekomen.

Griekenland
De andere versieringen zijn vrij modaal gebleven, ondanks hun beider opwinding omtrent het hele gebeuren. Zo komt één van hun zelfs speciaal terug om Kerst met ons te vieren. De au pair-in-opleiding komt uit Griekenland. Daar valt trouwens weinig te vieren. Zij wilde er op de eerste plaats weg. Voorgoed. Dan maar naar het noorden (en niet naar het oosten, om maar in dat kerstverhaal gebeuren te blijven en dat ook nog eens recht te zetten of in ieder geval te actualiseren).

500 euro
Zij heeft me wat dingen verteld, waardoor ik dat overigens dondersgoed begrijp. Ze werken daar voor 500 euro per maand. Dat is er dan ook nog eens heel normaal – een modaal inkomen. Maar veel goedkoper dan hier is het leven er overigens niet, vertelde ze mij. Voelt u hoe dat voelt? Ze vertelde me ook over de opluchting die ze voelde toen ze hier de eerste morgen wakker werd. Opgelucht ontsnapt te zijn aan die wurggreep.

Donaties
Maar dat was niet het enige wat me opviel. Haar verlanglijstje dat ze op mijn verzoek opstelde bevatte vooral wensen om donaties.
Ik herinner me er nog één. Aan Artsen zonder Grenzen. Donaties aan Griekse organisaties en aan mensen die daar wonen en die het nóg slechter hebben dan dat zij het had. Om het op de eerste plaats beter te maken voor hún. En niet voor zichzelf. Onvoorstelbaar hè? Dat kan je wel aan het denken zetten. Over onze Kerst, gedoe rond verlanglijstjes en welvaartsverdeling. Fijne dagen!

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Kerstgedachte

  1. Beste Ed, Met genoegen las ik jouw kerstgedachte(n). Daarnaast heb ik de naam van jouw syndroom maar eens opgezocht. Jasses! Ik heb hier en daar dingen gelezen over het weer aangroeien van hersencellen. Nogal controversieel. Het zit tussen de honderden E-mails die ik ontvang over alternatieve geneesmiddelen en -methoden.

    1. Ha Rob,
      Leuk van je te horen, en blij dat je het leuk vond. Dat syndroom klinkt waarschijnlijk erger dan ik het heb; kan wél een beetje praten en rechterzijde van lichaam vrij oké. Ben eigenlijk, afgezien van lichamelijk ongemak en onvermogen en gebrek aan privacy (hoewel ik het prima vind vrij vertroeteld te worden), behoorlijk gelukkig. Hersencellen aangroei/inspuiten aangekaart bij revalidatiearts die zegt dat het nog minstens 10 jaar duurt voordat dit operationneel is.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven