Betutteling

De wortel van het kwaad
De wortel van het kwaad

Ik las dit weekend – ik geloof zondag – een artikel van de NOS – volgens mij was het gebaseerd op een Nieuwsuur item – dat ging over veganisme en de toegenomen populariteit daarvan. In eerste instantie vielen mij een aantal raakvlakken op met mijzelf.

What the Health
Zo werd in het artikel de documentaire What the Health genoemd; halverwege het zien daarvan, en daardoor was immers ik veganistisch geworden. Ook werd Lisa Stel erin aangehaald – van Lisa goes Vegan. Even daarvóór – afgelopen zaterdag, het hagelde mij toen te regelmatig om buiten er op uit te trekken – bakte ik een Raw Vegan Caramel taart, toevallig (?) volgens een recept van haar. Een aanrader trouwens. Iets wat je ook gerust aan je kinderen kunt voorzetten. Het is heerlijk én onderwijl krijgen ze ook nog wat groente en noten binnen. Verantwoord snoepen, als dat al bestaat. Later kwam ik het artikel tegen, met de naam Lisa Stel daarin.

Lisa Stel:
‘Maar uiteindelijk gaan wij weer terug naar de basis: groenten, granen, peulvruchten en kruiden’.
Daar herkende ik mijn huidige eetgedrag eveneens in.

Betuttelende toon
Ik herkende mij veel minder in de volgens mij toch enigszins negatieve en betuttelende ondertoon van het stuk. De NOS gaat verder:
‘Astrid Postma van het Voedingscentrum zegt dat veganisten over het algemeen gezonder zijn dan niet-veganisten’.
(Dat klinkt mooi).
‘Ze lopen minder risico op hart- en vaatziekten’.
(Dat klinkt te mooi).
‘Maar dat is volgens haar niet toe te schrijven aan het veganistische eten.’
(???) (Dat klinkt dan wél weer als het Voedingscentrum).

Voedingscentrum
Bij mijn laatste werkgever werd ik ook al regelmatig geconfronteerd met de enigszins vreemde standpunten van het Voedingscentrum, dat vooral de gezapige gezelligheid van het Nederlandse model (vreten maar!) schijnt te propageren, en waarvoor ze zich soms in vreemde bochten wringt. De Schijf van Vijf, bijna alles vindt het Voedingscentrum wel OK, alleen chips en snoep zag ik nog niet op haar lijst staan, dat vond ze dan blijkbaar toch te ver gaan om erop te zetten. Verder gaat alles goed – rustig aan – dan breekt het lijntje niet.

B12
Een ander punt is dat in het artikel benadrukt wordt dat vegans een tekort kunnen ontwikkelen aan eiwitten, ijzer, jodium en B12. Dat vind ik net zoiets als waarschuwen dat fietsen in Amsterdam gevaarlijk is. Nou én? Dat weet je, en dat weerhoudt honderdduizenden mensen er niet van om regelmatig op het zadel te klimmen en zich in het verkeer te storten. Én op te letten. Of het is net zo’n open deur als ‘van leven ga je dood’. Iets waar je níks mee kunt, behalve simpelweg een multivitamine en/of extra eiwitten nemen. Deden we toch al, maar daarover later meer.

Hip
Ook staat het mij tegen dat een belangrijk aspect zou zijn dat mensen vegan worden omdat het zo hip is. Ik zelf ben dus volgens mij zo hip als een dood paard. Ik zie in mij, en ook in anderen die ermee ‘besmet’ zijn geraakt, vooral bewustwording over hetgeen men tot zich neemt als de belangrijkste drijfveer tot veganisme.

‘Bodem
Daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook gewaarschuwd voor de extreme hoeveelheid noten die je zou moeten eten om voldoende calcium binnen te krijgen. Ik heb mijn voeding toch al jarenlang aangevuld met de nodige supplementen, en nu dus nog steeds. Nodig, omdat er nóch in onze bodem, nóch in onze voeding, zit wat er 150 jaar geleden wél nog in zat. Nodig, omdat ik vóór 2011 een zeer druk en haastig leven leidde. Nodig, omdat ik tegenwoordig in mijn gehandicapte staat mijn gezondheid nog meer moet ondersteunen, en ik er niet zomaar vanuit kan gaan dat ik voldoende voedingsstoffen uit de mij nu aangeboden voeding haal. Daar komt mij teveel roofbouw en bodemuitputting aan te pas. En wéten de medici überhaupt wel zeker dat er géén verband is tussen ‘normale’ voeding en hartfalen, diabetes en kanker? Kijk ook maar eens naar What the Health, waarmee de cirkel weer rond is. Lijdt de NOS aan betuttel-veganisme?

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven