Sophia – ik ben denk ik

Robot
Ik las vandaag dat er voor het eerst een robot tot Saudisch staatsburger is geaccepteerd. Gebombardeerd. Gefeliciteerd. Ik heb hier tot nog toe nooit veel aandacht aan besteed – aan robots en aan de interactie met hun menselijke tegenhangers. Buiten enkele SF films dan. Maar het bleef desondanks toch altijd de ver-van-mijn-bed show.

Macht
Sophia heet(te) de schat, en ik heb gisteren dus een gesprek tussen haar en een man op YouTube bekeken, en nog een paar soortgelijke video’s gezien. Waarom Saoedi-Arabië? Let wel: de robot was geheel ongesluierd – in tegenstelling tot wat is toegestaan voor haar ménselijke vrouwelijke landgenoten – wat volgens mij toch puur te maken heeft met machtsverhoudingen of machtsspelletjes – kortom met macht – en niet met de een of andere natuurlijke wetmatigheid. En dus eigenlijk net zo hard met onmacht en armoe troef.

Booboo
De vrije wil speelt hierbij mogelijk een rol. Dat zou dan bijvoorbeeld zo gaan:
(Saoedische booboo tegen robot): ‘Waar is uw sluier?’
(Zo geprogrammeerde robot): ‘Neem mij niet kwalijk excellentie, het zal niet meer gebeuren’.
(Saoedische booboo tegen opstandige vrouw): ‘Waar is uw sluier?’
(Opstandige vrouw): ‘Fuck off, excellentie!’.
Of (Saoedische booboo): ‘Er is olie gevonden in de woestijn’.
(Zo geprogrammeerde robot): Zal ik u er even heen rijden’?
(Booboo): ‘Vrouwen mogen niet autorijden’ (hetgeen het geval is tot juni 2018).
(Of booboo): ‘Er is olie gevonden in de woestijn’.
(Opstandige vrouw): ‘Wordt het niet eens tijd voor nieuwe energiebronnen’?
De ogenschijnlijke (maar niet echte) vrije wil die wél in een robot geprogrammeerd kan worden leidt in een opstandige vrouw tot recalcitrant gedrag en/of onvoorspelbaarheid.

Blade Runner
Maar goed, ik vond het toch evengoed een beetje een creepy idee – het inluiden van een nieuw tijdperk als het ware. En wat ik aan de opmerkingen bij die videos aflas die ik op YouTube bekeek, voelden wel meer mensen zich een beetje ongemakkelijk hierbij. De robots zijn nog wel niet van Blade Runner kwaliteit, maar toch…

Psyche
Tijdens mijn korte psychologiestudie is er vreemd genoeg nooit met een woord gerept over de ‘psyche’, een begrip dat je toch wel zo ongeveer in de eerste weken gedefinieerd zou mogen krijgen, dunkt me, als dat het onderwerp van je studie heet te zijn. Na twee weken was ik het dan ook al zat, en na enkele maanden gaf ik er ten dode verveeld (studie over wat eigenlijk? Hersenen? Mooi opzitten? Honden? Wedstrijd wie de mooiste neurose kan bedenken en benoemen?) min of meer de brui aan.

Bot
Alhoewel het wél weer zo is dat we allemaal blijkbaar toch gewoon mogen voortbestaan zonder ‘psyche’, of zonder dat we hier als samenleving een gangbare consensus over te hebben bereikt. Nee – zolang we vooral maar gehoorzaam voetbal blijven kijken – lijkt men best tevreden. Maar daar gaat het me nu niet om, alhoewel ik dat ook best een interessant onderwerp vind. Wat ik me afvraag is of de mens wel moet knoeien met robots, voordat hij zichzelf voldoende heeft uitgesorteerd. Ik zou toch niet willen dat men Sophia een zekere superioriteit toedicht, alleen maar omdat ze zo mooi flegmatiek kan opzitten – iets waarin ik mijn hele leven al steken heb laten vallen. Maar waar de overheid niettemin een hartgrondige hekel aan zou kunnen hebben. In tegenstelling tot de robot, ben ik vooral alleen maar bot.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven