Geiten

Global insanity
Misschien heeft u het al gezien, gehoord of gelezen van de week. Trump dreigt Noord-Korea met totale vernietiging. Noord-Korea – ook niet vies van stoere taal – noemde Trump vervolgens op haar beurt een blaffende hond. Met hun gedreig over en weer is global insanity deze week blijkbaar weer in de uitverkoop bij het Kruitvat (voelt u hem…kruitvat). Twee halen, géén betalen.

Goed doorvoed
Maar de beide presidenten laten zich in ieder geval niet de kaas van het brood vreten. In Noord-Korea kan dat volgens mij alleen maar als je president bent. Of normale burgers daar beschikken over kaas om die vervolgens van hun brood te laten eten, betwijfel ik ten zeerste. De beide presidenten maken in ieder geval een alleszins goed doorvoede indruk. Dat dan weer wel. Hoewel goed doorvoed? Met ‘kaas van het brood’?

Geitenmelk
Een jaar of tien geleden, toen ik nog werkte, hadden we bij mijn laatste werkgever babyvoeding op basis van geitenmelk in het assortiment. Ik heb daar toen ook een poos lang de voordelen van onderzocht. Voordelen die er vooral leken te zijn voor de spijsvertering van baby’s en peuters. En ik vond toen uit dat geitenmelk veel meer op moedermelk lijkt dan koemelk doet. Sindsdien heb ík in ieder geval nog slechts bij hoge uitzondering koemelk gedronken. Ik realiseerde mij dat koemelk er toch vooral voor jonge koeien is en niet voor (jonge) mensen. Mooie realisatie, wel zo’n veertig jaar te laat. Een eiwit in die koemelk – A1 bèta caseïne – wordt in verband gebracht met een bepaald type diabetes, en een ander eiwit daaruit met overgevoeligheidsreacties. Geitenmelk lijkt in het algemeen dus lichter verteerbaar te zijn dan koemelk.

Koemelk lobby
Maar ja, dan heb je wel nog niet gesproken met bijvoorbeeld Nutricia en andere vertegenwoordigers van de koemelk lobby. Die denken daar natuurlijk heel anders over. Al die koemelk die hier geproduceerd wordt, moet ook verkocht worden; de boeren moeten ook eten. En sommige mensen willen er ook nog een goed belegde boterham (met kaas, ja) aan overhouden. Ik las dat het aantal melkkoeien tussen 1910 en 2015 is toegenomen van 1,07 miljoen tot 1,63 miljoen (+ 52 %) en dat de melkproductie van die koeien in diezelfde periode zelfs is toegenomen met zo’n 350 %. En zij – de vertegenwoordigers van de koemelk lobby – zulllen je dus een heel ander verhaal vertellen.

Realiteit
De waarheid lijkt er kortom afhankelijk van te zijn met wie je spreekt en hoe die persoon die dingen ziet. Ik zou in een dergelijk geval toch eerder spreken over de realiteit. Over hoe men tegen de dingen aankijkt. Wat vaak ook nog eens afhankelijk schijnt te zijn van de hoeveelheid geweld die men achter de hand heeft, of die men beweert te kunnen gaan gebruiken. Zoals Trump en Kim Jong-un nu doen. Om je woorden of je gezichtspunten op de situatie als het ware kracht bij te zetten. Terwijl dat dreigen met geweld mij toch juist een armoe bod lijkt. Het lijkt mij alleen maar een teken dat iemand niet langer in staat is wat rationaliteit in de situatie te pompen.

Gemekker
Wist u trouwens dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken? Ik blijf het telkens maar weer hebben over die geiten. Zou dat iets te maken kunnen hebben met het gemekker van de hoofdrolspelers in dit verhaal?

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Geiten

  1. Moest weer lachen. Ik weet niet wat die types gebruiken, maar ik denk dat ze wat normaler zouden zijn als ze het bij geitenmelk hielden.

    1. Hun zonder twijfel uitsluitende koemelkgelubber wordt toch ruimschoots gecompenseerd door uitgebreid gemekker. Dank voor je reactie.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven