De grijnzende zeemeeuw

Duiven

Foerageren

De grijnzende zeemeeuw
De grijnzende zeemeeuw uit Guust Flater

Ik zag vanmorgen weer een kudde tortels foerageren op een nabijgelegen stukje gras. Zoals ze hier in een parkje in de buurt wel vaker plegen te doen. Ik zeg ‘kudde’ omdat er onmiskenbaar iets om deze vogels heen hangt dat doet denken aan een kudde koeien die staat te grazen in de wei.

Grazen
Dat vreemde gedrag (duiven als koeien) dringt zich nogal sterk aan mij op, waardoor ik niet alleen maar een aantal tortels zie. Anders gezegd, de som is groter dan de delen, zoals je wel vaker aantreft bij een kudde dieren, een stel insecten, of een zwerm vogels. Ik stel me voor dat deze tortels over een wei vlogen en onder zich een aantal koeien zagen staan grazen. En dat één van die duiven toen dacht: ‘dat kan ik ook’. Waarmee de foeragerende duif geboren was.

Duivenmelker
Alleen maar grazen – melk geven ze nog niet. Dat is meer pigeon 2.0. Hoewel het woord duivenmelker misschien iets anders suggereert. Maar zo iemand hóúdt een aantal duiven, die hij regelmatig – al dan niet in wedstrijdverband – los laat vliegen. Een gekke hobby overigens. Wij hadden vroeger ook zo’n duivenmelkende achterbuurman, Kip heette hij ‘in de volksmond’. Het kom, kom, kom, kom dat hij uren achter elkaar zijn uitgevlogen duiven toewierp om ze terug te krijgen in de til, staat mij nog vers in het geheugen gegrift. Alsmede dat wij een keer ‘zijn’ steiger – zijn vaste visstekkie – innamen bij de roeivijver – de plaatselijke karpervijver.

Ellende-index
Er zijn slechts zo’n 12.000 duiven in Amsterdam, heb ik opgezocht. Veel minder dan ik dacht. Want we zijn hier immers met zo’n 800.000 mensen. De overlast die deze duiven veroorzaken, suggereert wat mij betreft echter een aanmerkelijk hoger aantal. Hun ‘ellende-index’ ligt vrij hoog, oftewel de ellende die ze ons mensen kunnen bezorgen is echt wel substantieel. Eén duif in de hand telt zo voor wel tien duiven op de Dam, of zoiets. Voor toeristen ligt die ellende-index toch nog beduidend lager; er zijn gewoon veel toeristen in Amsterdam, en veroorzaken daardoor veel overlast. Veel minder duiven veroorzaken ook zo’n ongeveer dezelfde overlast. Vandaar die hoge ellende-index.

Guust
Ooit las ik dat de mieren in de evolutie als winnaar tevoorschijn zouden kunnen komen in de ‘survival of the fittest’ – ten koste van de mens. Maar wat mij betreft zouden dat ook heel goed de duiven kunnen zijn. Of meeuwen. De meeuw uit Guust Flater besefte dat al jaren, en grijnsde mij ook altijd al toe in die wetenschap, dacht ik.

Paloma blanca
De George Baker Selection kweelde jaren geleden tot mijn ontzetting al over Una paloma blanca, hetgeen volgens mij ‘een witte duif’ betekent. Meer een vredesduif dus. Dit terwijl ík toch meer op het oorlogspad was wat duiven betreft.

Tortellini
Als jongen van een jaar of 12 was dat nog anders. Ik had toen bij ons in de garage ooit eens een binnengevlogen tortel gevangen. En terwijl deze duif los op mijn schouder meeliftte, liep ik de navolgende jaren menigmaal naar buiten voor een ommetje. Tot zij op een dag onverwachts en plotseling wegvloog. Aufnimmerwiedersehen. Ik zeg ‘zij’ want ze legde immers ook eitjes, duiveneitjes van zo’n 2 cm, die echter nooit leidden tot nageslacht. En die we dus wel opaten – gekookt bij het ontbijt. Een vrouwelijke tortel – is dat een tortellini?

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven