Nieuw woord: de zorg au pair

Nieuw: de zorg au pair

Infrastructuur

Nieuw woord: de zorg au pair
Nieuwe taal: de zorg au pair

Het was een drukke week. Door onze recente onze zorg au pair perikelen kwamen we onlangs tot de conclusie dat, als we in Nederland dan blijkbaar geen infrastructuur hebben die ons gemakkelijk met goede zorg au pairs in contact laat komen die we ook nog eens op de gewenste wijze kunnen inzetten, wij dan wellicht maar moeten helpen om diezelfde infrastructuur er te laten komen. Of er in ieder geval voor te zorgen dat dit hele proces wordt aangezwengeld.

Achtergrond
Er moet volgens ons een nieuw woord toegevoegd worden aan de Dikke van Dale: de zorg au pair. Dit voordat iedereen begint te piepen dat een au pair er voor kinderen is. Zorg au pair is een nieuw begrip in Nederland. Wat houdt dit in? De zorg au pair is een kracht die waar nodig aanvullende zorg levert aan PGB houders. Op maat. De zorg au pair kan inwonend zijn (live-in) of uitwonend (live-out). Zo hebben wij de afgelopen jaren veelal een inwonende zorg au pair gehad, maar we gaan, naarmate ik steeds beter alleen kan zijn ’s nachts, langzamerhand richting uitwonende zorg au pair. Ik ken iemand die zijn zorg met moeite rond krijgt, met o.a. familie die min of meer gedwongen bijspringt. En die geen extra kamer heeft voor een inwonende zorg au pair. Maar hij zou wel erg geholpen zijn met een uitwonende zorg au pair. Wat ook een hoop druk van zijn mantelzorger kunnen halen. Participatiesamenleving klinkt wel mooi maar onze levens zijn over het algemeen te dichtgetimmerd om te kúnnen participeren.

Website
Nederland vergrijst, en ik heb ook al betere tijden gekend. Aangezien wij van aanpakken houden, in plaats van maar eindeloos bezig te zijn met beleid te bedenken, hebben we de afgelopen weken dus verschillende dingen gedáán die bij zouden moeten dragen aan de totstandkoming van zo’n infrastructuur. Allereerst heb ik wat emails gestuurd, één naar een persoon en één naar een organisatie, entiteiten die met dit alles te maken hebben en die bovendien terzake kundig zijn in het bouwen van een website waarmee vraag (door gehandicapten met PGB allereerst) en aanbod van zorg au pairs samengebracht zouden moeten worden – die dichtbij het vuur zitten, zogezegd. En tot welke website je dan ook goedkoop toegang zou moeten kunnen krijgen, bijvoorbeeld om een geschikte zorg au pair te vinden.

Facebook groep
Op dat schrijven heb ik tot op heden echter nog niets (positiefs of negatiefs) gehoord. Vervolgens heb ik op Facebook dan maar zelf de besloten groep ‘Care au pair’ gecreëerd. Niet ideaal – want ik zie mezelf niet bepaald als een kenner van de mogelijkheden die Facebook iemand biedt om een eigen groep te creëren – maar het is in ieder geval wél een ontmoetingsplek voor vraag en aanbod. En er gebeurt nu ook het een en ander op – hoewel nog lang niet genoeg! We willen immers voor die mensen uit de buurt die er behoefte aan hebben (ouderen en gehandicapten), op maat-, makkelijk inzetbare- en kwalitatief hoogstaande zorg au pairs beschikbaar hebben. Door de enorme hoeveelheid overhead en kosten, het ontbreken van maatwerk en in het algemeen dus een gebrekkige service, zijn zorg au pairs nooit dé oplossing geworden. En evenmin zijn ze écht op de agenda gekomen om de zorg die we toch al krijgen, aan te vullen. Ik heb daar behoefte aan en volgens mij velen met mij.

Dwarslaesie
Vervolgens heb ik ook een afspraak gemaakt met iemand uit de gemeentepolitiek om een keer te komen ‘sparren’ over het onderwerp. Maar toen dacht ik aan een jongen met een hoge dwarslaesie hier in de buurt – die wél een zorg au pair wil, maar geen extra kamer heeft om die te huisvesten. En het dan tot nu maar anders heeft moeten oplossen.

Appartement
En toen was het nog maar een klein stapje naar een appartement dat hiervoor door de gemeente beschikbaar gesteld zou worden en waar verschillende zorg au pairs zouden wonen die de buurt van de resterende zorg (wat overblijft ondanks of naast de reguliere zorg van PGB-houdende gehandicapten) voorzien. Bijvoorbeeld twee in een appartement, één slaapt de halve week bij mij, en dan de ander. Bij mij moeten af en toe ’s nachts de kussens goedgelegd worden. Maar ik zou al geholpen zijn met iemand die oproepbaar is, zoals een live-out zorg au pair met nachtdienst. En die wil ik zeker geen 40 uur over de vloer. Maar die wil ik wél hier in de buurt hebben. Die dan verder opgeroepen kan worden door anderen, die zo’n zorg au pair misschien vaker nodig hebben. En zij moet wél ook de rol van mantelzorgster op zich kunnen nemen, en tevens moet zij de regie kunnen voeren over mijn huishouden. En voor dat overzicht moet zij hier al met al toch wekelijks aardig wat uren doorbrengen. Dat doen mijn reguliere verzorgsters natuurlijk niet. Hoe vaak komen zij per week? Een of twee keer misschien. Die hebben nooit dat overzicht. Dat lijkt me eveneens bijna onmogelijk bij iedere andere zorg in natura of thuiszorg constructie.

Voorstel
Toen kwam Katja aan met een platform waarop buurtinitiatieven geventileerd kunnen worden. Bij de meeste ja-stemmen die maand kun je je voorstel pitchen ten overstaan van het bestuur van de buurt. Een soort initiatiefvoorstel dus. En op dit platform heb ik dus maar een voorstel gedaan voor een woning waar verschillende au pairs voor aanvullende zorg gehuisvest kunnen worden. Mensen kunnen hier nog steeds op stemmen https://stemvanwest.amsterdam.nl/plan/69, graag zelfs, wil het voorstel deze maand de meeste stemmen krijgen! Het zijn namelijk ideeën die ten grondslag liggen aan veranderingen waardoor uiteindelijk een nieuwe realiteit gecreëerd wordt. En met jullie hulp ben ik er zeker van dat we een hoop voor elkaar kunnen krijgen.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

2 gedachten over “Nieuw: de zorg au pair

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven