Postmortem courgette

Courgette planten
Op ons balkon hebben we twee courgette planten. Sta me toe u hier iets over vertellen. Over grensoverschrijdende botanica, en zo. Het zijn twee courgette planten in elk een grote pot (met een diameter van wel zo’n 50 centimeter) – courgettes hebben veel ruimte nodig.

Bloemen open
Ze zijn beide zelfbevruchtend, maar/want wij hebben ’s ochtends door het gebrek aan zon in de morgen, amper bijen en hommels op ons balkon die de bloemen van deze courgette planten zouden kunnen bevruchten. Haast is echter wel geboden omdat de bloemen slechts een halve dag geopend zijn (’s ochtends open, diezelfde dag halverwege de middag gaat de bloem definitief dicht). En bovendien hebben wij door ruimtegebrek slechts twee courgette planten op ons balkon en je hoopt natuurlijk dat je tegelijkertijd mannelijke en vrouwelijke bloemen open hebt, opdat er dan bevruchting kan plaatsvinden, en de kans is natuurlijk groter wanneer je meer planten je hebt.

Zelfbevruchtend
Zelfbevruchtend houdt in dat één en dezelfde courgette plant zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen heeft. Maar ik kan het mis hebben. Wikipedia heeft hier ook het een en vooral het ander over te melden. Zelfbevruchtend houd (voor mij) verder ook in dat ik – of eigenlijk een van mijn verzorgsters – deze bloemen zélf bevrucht (het heet tenslotte niet voor niets ‘zelfbevruchtend’). ‘Hoe dan’, zult u zich nu mogelijk terecht afvragen. Welnu, wij nemen een kwastje en stoppen dit eerst in de mannelijke bloem totdat dit geel kleurt door het stuifmeel dat zich erop afzet, en vervolgens stoppen wij dit kwastje in de vrouwelijke bloem (herkenbaar aan de mini-courgette-verdikking net onder de bloem, zie foto). Na een geslaagde bevruchting kunnen we na ongeveer één week een min of meer volgroeide en eetbare courgette oogsten.

Botanisch
Maar waar ik het vandaag in het bijzonder met u over wil hebben, is de post mortem courgette zoals u die aantreft op bijgaande foto. Het is namelijk vaak zo dat een mannelijke bloem net geopend is op een dag dat er niet ook een vrouwelijke bloem geopend is (en waardoor de hierboven beschreven bevruchting dus ook niet kan plaatsvinden). Nu heeft Katja vorige week een vrouwelijke bloem die reeds gesloten was (die de dag ervóór geopend was), open gepeuterd en ‘postuum’ bevrucht met een die dag wél geopende mannelijke bloem, middels de hierboven beschreven kwastmethode. De dagen erna begon er een volwassen courgette uit deze bloem te groeien. Ziedaar de geboorte van de post mortem courgette, zoals ik dit ‘model’ nu maar even noem. Kunt u het nog volgen? Lees het bovenstaande anders nog een keer door. Het zou overigens goed kunnen zijn dat de foto bij dit schrijven een eerste keer is dat zo’n post mortem exemplaar is vastgelegd ‘op de gevoelige plaat’. Er kan zelfs sprake zijn van een bijzonder innovatieve manier van bevruchting welke in de toekomst nog brede navolging zal weten te vinden in botanisch Nederland of in de glastuinbouw in het algemeen.

Experimenten
Toen ik een jongen van een jaar of 8 was kreeg ik een (volgens mij Vlaams) boek in mijn bezit met daarin allerlei experimenten over bacterie-culturen. In het geheim herhaalde ik spelenderwijs deze voor mij zeer spannende en – in mijn fantasie – alchemistische experimenten. En ik meen dan ook te kunnen stellen dat hetgeen er nu gebeurt en de afgelopen jaren allemaal gebeurd en niet gebeurd is met de courgettes op mijn balkon, een praktisch voortvloeisel is uit wat er toentertijd gebeurde in mijn geest en naar aanleiding van dat boek.

Levende lijve
U bent natuurlijk vanzelfsprekend hartelijk welkom om dit mondiale eerste post mortem exemplaar ‘in levende lijve’ te komen aanschouwen, ware het niet dat er morgen waarschijnlijk geoogst gaat worden, waarna dit exemplaar alleen nog enkele dagen post mortem en postuum in onze ijskast te bewonderen valt, alvorens het opgediend zal gaan worden in een zonder twijfel copieuze veganistische maaltijd.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven