Instantisme

Cooked
Dit stukje gaat over het instant-karakter van het huidige leven – wat ik voor het gemak maar even het instantisme noem. Ik was toch al de mening toegedaan dat tegenwoordig alles nú en daarbij gemakkelijk – zeg maar instant – moet gebeuren, maar van de week zag ik op Netflix een aflevering van de serie Cooked, waarin nog eens wordt uitgelegd hoe de voedselindustrie al lang en ook steeds meer een poging doet om ons huishouden binnen te dringen met hun geprepareerde voedsel en instant maaltijden.

Voedselindustrie
En zo speelt dezelfde voedselindustrie in op de steeds kortere tijd die tegenwoordig dagelijks in de keuken wordt doorgebracht, en ze is hier zélf ook deels debet aan. Van ik geloof iets als een uur in 1960 tot zo’n twintig minuten dat er tegenwoordig gekokkereld wordt. Met alle gevolgen van dien. Steeds maar dikker wordende mensen, die dat ook nog eens steeds jonger worden, door de dikmakende ingrediënten die zij hierbij pleegt te gebruiken. Zoals suikers, goedkope vetten en zouten. Dit leidt o.a. tot diabetes type II. In 1980 kwam dit nog niet voor onder jonge mensen, maar inmiddels houdt het ook huis onder deze groep pubers en adolescenten. Mensen over de hele wereld kijken steeds meer naar één van de vele kookprogramma’s op tv. Onder het genot van een instantmaaltijd die ze gekocht hebben in de supermarkt. Klinkt een beetje gek, toch?

Reality-shows
Maar er zijn veel rare voorbeelden van dit instantisme die ik om me heen meen waar te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld zelfs instant-léven – door op je tv alleen maar te kijken naar één van de vele reality-shows. Je hoeft zo niet eens meer zélf een leven te leiden vol avonturen of seks, om maar eens iets te noemen, maar je kijkt er simpelweg naar, hoe een ander het daar van afbrengt. Maar of je dat net zoveel voldoening brengt?

Doula
En gisteren hoorde ik ook van mijn au pair dat zij een doula in de arm heeft genomen, om haar bevalling te faciliteren. Het woord komt klaarblijkelijk uit het Grieks waarin dit dienende vrouw betekent. Terwijl de vroedvrouw als het ware tussen haar benen bezig zal zijn met de bevalling van haar baby, is de doula meer een vriendin die ervoor zorgt dat het allemaal goed gaat met de zwangere vrouw zélf en met alle zaken die spelen tijdens de laatste periode van haar zwangerschap. Een geboortecoach, zogezegd. Ik kan mij nog wel herinneren dat toen mijn jongere broer geboren werd, een schoonzus van mijn moeder zich ongeveer zo’n zelfde rol had toebedeeld, en zulks was toen volgens mij ook heel normaal. Maar met de dichtgetimmerde levens die mensen tegenwoordig leiden en met de vele expats die geen familie bij de hand hebben of vlakbij hebben wonen (zoals bijvoorbeeld mijn au pair en haar vriend), behoort zulks waarschijnlijk tot het verleden en wordt er dus meer gekozen voor deze instant bevalling.

Courgettes
Ook in mezelf voel ik die drang tot nú, nú, nú, en geduld was voor mij sowieso nooit een schone zaak. Ik wordt door de meeste mensen dan ook gezien als bijzonder ongeduldig én bovendien ook nogal gemakkelijk (lees: ‘instant’), denk ik. Maar aan de andere kant, met mijn courgettes-op-het-balkon-experimenten ben ik weer tamelijk geduldig. Ik heb het vorig jaar zús geprobeerd, wat niet werkte, en dus probeer het ik dit jaar maar zó. Ik was vorig jaar bijvoorbeeld heel vroeg begonnen met het kweken van de stekkies – toen de nog jonge planten buiten verpieterden – dus ben ik dit jaar maar wat later begonnen, en ik heb netjes de IJsheiligen in acht genomen vóór de stekjes naar buiten gingen, en vooralsnog doen ze het prima. Zo bouw ik ook nog de nodige know-how op over het kweken van courgettes op mijn balkon. Deze zo in de loop der jaren opgebouwde kennis wordt ook nu nog steeds wel beschikbaar gemaakt via de gilden. Maar u kunt ook gewoon gemakkelijk even de supermarkt in duiken voor ‘instant-courgettes’ natuurlijk.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

4 gedachten over “Instantisme

  1. Mooi verhaal. Normaal gesproken heb ik niet de neiging om dit soort verhalen “instant” te lezen maar het onderwerp nodigde me toch uit.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven