Ed eet in La Place

Eten

Tuinier-winkel

Ed eet in La Place
Ed eet in La Place

Tja, wat hebben we gedaan, het afgelopen weekend. We waren naar een alternatieve tuinier-winkel niet ver van het Hugo de Grootplein. Ik in mijn rolstoel en Ola d’r achteraan op de fiets. Ik wilde me voorbereiden op een wilde, vruchtbare zomer op mijn balkon. Het verrijken van de tuinaarde en zo.

Lunchen in de zon
Een aardige man in de winkel (de vrijwilliger die de zaak runde die dag) bood aan de twee zakken (een grote zak tuinaarde en een grote zak mest) bij mij thuis af te leveren. ‘Graag natuurlijk’. Hij had mij vast zien schutteren in mijn rolstoel. Ik noch Ola zouden ertoe in staat zijn geweest om die grote zakken mee terug naar huis te sleuren. Op die weg terug gingen we buiten lunchen in de zon (de eerste keer dit jaar!) bij Mano a Mano op datzelfde plein. En de volgende dag zijn we wéér uit gaan eten – nu in de Westerstraat. Dus je had kunnen zeggen dat het hele weekend om eten draaide. Dat was wel niet zo, maar daar had het voor een buitenstaander wél op kunnen lijken.

Eten
Ik heb ook een theorie hierover – ik pleeg bijna dagelijks wel ergens een theorie over te hebben. Ik heb dus ook een theorie híérover. Namelijk dat, nu het sinds een handvol jaren weer beter gaat met Amsterdam – en dus ook de met jonge, hippe Amsterdammers – die opgaande lijn zich in deze laatste groep allereerst manifesteert in – ETEN! Het is niet louter theorie natuurlijk maar ook gestoeld op enige observatie.

Cultuur
Ik vind het wel een teken aan de wand voor een zich ontwikkelende cultuur, als het idee zich aan mij opdringt dat er allereerst en voornamelijk dingen gebeuren op het gebied van eten – niet dat men zich bijvoorbeeld opvallend ruimhartiger opstelt ten opzichte van vluchtelingen of dat in het oog springt dat men in het algemeen meer empathie voelt jegens elkaar, of als je het nog meer van een afstand wilt bekijken, dat mensen zich een spirituele verbreding van de horizon ten doel stellen – nee – de cultuur ontwikkelt zich het meest opvallend op het gebied van eten. Méér restaurants, méér festivals, méér ETEN!

Hongersnood
Dat is ergens ook wel logisch – elke dag moeten we weer eten – maar toch ook weer niet helemaal. Het was echt niet zo dat we hier in Nederland daarvóór nog aan hongersnood leden. Integendeel. Wat doet een zeer weldoorvoede beschaving als de onze nu als dingen beter beginnen te gaan en we meer ruimte en armslag krijgen om ons verder te ontwikkelen? Meer uitbreiding op het gebied van eten, en ik bedoel dan niet zozeer (maar ook) door dikker te worden. Ik zal deze theorie toelichten met enkele voorbeelden.

Hallen
Wij gaan nogal eens naar de Filmhallen in de oude tramremise de Hallen voor een filmpje en we zijn ook al een paar keer ‘next door’ gegaan – naar de Foodhallen. Het Hallencomplex heeft de nieuwe bestemming sinds ongeveer 2012. Op verschillende tijden –  tegen twaalven, ’s avonds, wanneer dan ook – het is er altijd stervensdruk, de hele dag door. Er wordt gegeten! Gegeten!

IJsje
Sinds die tijd ongeveer hebben we ook een IJscuypje in het Westerpark. Er staat meestal een lange rij met mensen die een ijsje willen, veelal hipsters met kinderen. Ijs voor elke generatie. Het loopt zogezegd als een tiet.

Rollende Keukens
Ook wordt er elk jaar hier in het Westerpark het ‘Rollende Keukens’ festival gehouden. De naam zegt het al en ik zei het ook al eerder. ETEN! Wij gingen er in 2013 voor het eerst heen. Vrij rustig, leuke avond gehad, heerlijk gegeten. Maar de keer erop was het er poepie druk, en was het eten navenant – beduidend slechter. Het jaar erop werd er zelfs een bezoekersstop gehouden vóórdat je het park inging (zo druk was het er inmiddels geworden), en het eten vond ik absoluut niet meer te pruimen. Volgens mij zouden de bezoekers alles wel eten, als het maar als zodanig verkocht werd. Lust u er nog pap van?

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven