Turkish delight (2)

Voetbal
IMG_0902Dan nu maar weer een stukje over Erdogan (gaap). Hoewel ik zo langzamerhand wel klaar ben met alle commotie omtrent de hoge opgedrongen bezoekjes uit Istanboel. En ik me op zondagmiddag gewoon weer op het Nederlandse voetbal wil gaan concenteren en niet op het Turkse elftal dat bijeengeraapt is uit de nationale politiek. Er schieten mij twee dingen te binnen nu ik op de NOS site lees dat Erdogan gezegd heeft dat Nederland de prijs zal betalen voor het beschadigen van de Turks-Nederlandse relatie. Daar heeft hij namelijk niet zélf voor gezorgd maar wij blijkbaar. Wij behoren namelijk gewoon toe te stemmen met een bezoek van hun kant als Turkije dat in al hun wijsheid voor hun interne campagne aangelegenheden eist, lijkt hij te denken. Dan is er niks aan de hand. We moeten volgens hem beseffen dat Nederland gewoon een Turkse provincie is. Zijn ministers zijn het opvallend eens met hem. Iedereen papegaait hem na. Een eigen mening wordt immers duur betaald (Gülen).

Fascistisch
Erdogan ziet altijd haarscherp hoe hij nooit de schuld heeft aan wat dan ook. Best knap. Te zien hoe hij zich nooit verantwoordelijk acht voor iets. Altijd direct hard roepen en gillen en blaffen dat het betreffende land fascistisch en nazistisch is. Het liefst ook al even van tevoren. Ter preventie. Duitsland werd daar al eerder deze week van beschuldigd. Daarvóór was er blijkbaar al iets soortgelijks met Israël (zie foto). Alhoewel dat bovenstaande niet hetgene was waar ik in eerste instantie aan dacht. Hij beschuldigt ook Nederland van nazi-praktijken en noemt dit land eveneens fascistisch.

Zelfreflectie
Waar ik nu op de eerste plaats erg nieuwsgierig naar ben is of Erdogan zelf wel eens iets gedaan heeft dat als zodanig (als nazi-praktijk of als fascistisch gedrag) bestempeld kan worden? Hij strooit daar zó gemakkelijk mee, met deze beschuldigingen van nazi-praktijken en fascisme. Daar moet wel iets meer aan de hand zijn, denk ik dan. Bij hemzelf. There’s more to this than meets the eye – hier zit meer achter. Hij geeft zichzelf daarmee behoorlijk bloot. Hij houdt mij teveel de aandacht van hemzelf weg. Anders stel je je wel wat genuanceerder en diplomatieker op naar voorheen toch bevriende mogendheden. Dat is na het vorige weekend wel goeddeels voorbij lijkt me. Hoewel? De heren politici mogen Turkije ook niet teveel afvallen, anders krijgen we weer het vluchtelingenprobleem op ons bord. Dat moet misschien dan beter maar gebeuren. Dan ben je immers ook niet meer chantabel. En dan is het ‘blaffende honden bijten niet’.

Beledigen staatshoofd
Ik ben er tussen haakjes vrij zeker van dat dit weer afgedaan gaat worden als het beledigen van een staatshoofd, i.p.v. dat er gewoon geïnteresseerd op zoek gegaan wordt naar een antwoord op die vraag die ik hem net stel. Want een beetje zelfreflectie op zijn tijd is tenslotte toch nooit weg, niet?

Armenië
Ik heb bijvoorbeeld nog nooit gelezen dat er een Turkse erkenning (een eerste stap tot verantwoordelijkheid nemen) is gekomen in verband met de Armeense massamoord. Ik weet dat ook niet, maar objectieve informatie kan ik wél lezen. De vuile handen van Nederland in Indonesië zijn mij reeds bekend, mocht u mij daar fijntjes nog even op willen wijzen. Dat Armenië is slechts één voorbeeld waarin Erdogan mogelijk geen schone handen heeft. Voor een massamoord die op plek nummer twee staat, als meest bestudeerde genocide na de Holocaust. En die zelfs de voorloper en wellicht een voorbeeld was voor diezelfde Holocaust. Eén van de vele misdragingen van het fascisme. Hetzelfde fascisme waarvan Erdogan óns nu dus beschuldigt??

Waar gaat het nu eigenlijk om
Zelfreflectie wordt op internet nogal eens in verband gebracht met het voorkomen van fascisme. Maar zelfreflectie is ook een eigenschap waarvan ik Erdogan nog nooit heb kunnen beschuldigen. Met veel verbale bombarie kan dan wel geprobeerd worden de aandacht te verleggen, maar dat is dan alleen maar weg van waar het nu eigenlijk om gaat. En daar ben ík nu juist zo benieuwd naar: ‘Erdogan, waar gaat het nu éígenlijk om?’

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven