Trumpbonen

Make America great again
IMG_0866Hebt u al Trumpetgeschal gehoord? Ik wel. Een ongedefinieerd gevoel van onbehagen riep het bij mij op. Weltschmerz of indigestie? Ik voelde me niet goed, om mij maar voorzichtig uit te drukken, en dat gebeurt me niet vaak. Maar toch… ‘we’re gonna make America great again’, dus we kunnen desondanks gerust gaan slapen. Donald houdt de boel wel in de peilingen. Zijn eigen peilingen, wel te verstaan. Die onder hemzelf gehouden worden. I told you so…

Symptomatisch
Jammer dat zijn eerste twee wapenfeiten als president waarvan ik hoorde, minder gelukkig gekozen waren. Deze brachten de verschillende kampen vast niet dichter bij elkaar of gebroederlijk bijeen. Integendeel. Of is dit juist symptomatisch voor wat ons de komende jaren met hem te wachten staat?

Obamacare
Zo was er allereerst het in gang zetten van het stopzetten van Obamacare, de wet voor de hervorming van de gezondheidsverzekeringen, het drukken van de kosten van medische zorg en het goedkoper maken van verzekeringspolissen in de VS.

Observatie
En verder las ik vanochtend dat blijkbaar louter op presidentiele uitspraak de bezoekersaantallen van de inauguratie naar boven toe zijn bijgesteld. ‘250000 people. That’s not bad, but it’s a lie’, zo hoorde ik hem zeggen. Zo plooibaar is dus blijkbaar de waarheid onder Trump. Of is er inderdaad een werelwijd media-complot tegen hem? Terwijl ik op twee foto’s van Pennsylvania Avenue (de lange brede straat die naar het Witte Huis leidt, waar de inauguratie was en ook de protestmars daags erna) toch duidelijk meer deelnemers zag bij de protestmars van de dag na de inauguratie, dan bezoekers op de dag van de inauguratie zelf. Kan Trump dan zien dat er is geknoeid met de foto’s en met de waarheid hierover, en de NOS niet (het waren foto’s o.a. door hun verspreid)? Of zitten zij ook in het complot?

Complottheorieën
Ik las op Wikipedia een interessant stuk over complottheorieën en de falsifieerbaarheid ervan. En die is bij Trump’s aantijgingen over het algemeen erg laag. Door het ontbreken van aangevoerde feiten. En moet hij deze feiten (gesteld dat ze er wél zijn) dan niet aan ons overhandigen opdat wij ons een éígen oordeel kunnen vormen over de situatie? Ik meen daar toch wel toe in staat te zijn, en ik meen ook dat ú wel in staat bent de vruchten te plukken van observatie, als u die kans maar geboden wordt. Trump heeft dat echter tot nog toe niet erg nodig gevonden, ons deelgenoot maken van datgene wat híj allemaal schijnt te weten. Van de achterliggende féíten wel te verstaan, zodat wij die vervolgens zelf kunnen beoordelen, naast elkaar kunnen leggen, met elkaar in verband kunnen brengen, weerleggen, etc. Voor diegenen onder ons die het Engels machtig zijn, een bericht van mensen die niet met hem sympathiseren: ‘How sad it is that government employees have to create rogue Twitter accounts just to communicate FACTS to the American public?’, las ik op de NOS-site. ‘Rogue’ betekent zoiets als ‘buiten de normale en wenselijke controle’.

Communicatie
Eén van de grote verschillen die ik zie tussen de Amerikaanse en de Nederlandse cultuur ligt precies in deze eenvoudige, degelijke en open communicatie. Waar Nederlandse bedrijven – hoe dan ook – beréíkbaar plegen te zijn, kon ik mij enkele jaren geleden slechts met grote moeite uitschrijven op Facebook, omdat ik dit bedrijf niet gewoon even kon mailen om te vragen hoe ik dat kon doen (en een ‘unsubscribe’ is al helemaal uit den boze, de achterliggende gedachte lijkt: ‘hoe kun je verder leven zónder ons?’) Apple? Niet of nauwelijks bereikbaar, geen makkelijk toegankelijke helpdesk of e-mail. Windows? Idem.

Mocht je willen
Zijn hun producten dan zó goed dat er geen helpdesk of contact e-mailadres nodig is? Mocht je willen! Ik ben niet tevreden over mijn kennis van en het ook niet over het functioneren van Windows op mijn laptop en IOS op mijn iPad. Dit zou ik graag op een hoger niveau willen brengen met de hulp van een helpdesk. Maar ik meen een zekere arrogantie te zien bij deze Amerikaanse bedrijven, die het totaal niet van belang lijken te vinden dat ze bereikbaar zijn voor relevante cliëntenvragen.

Wat cijfers
Toch staan Apple, Microsoft en Facebook respectievelijk op plaats 1, 3 en 5 op de Forbes lijst van machtigste bedrijven wereldwijd in 2016. Die elk vele miljarden waard zijn. Apple boekte het afgelopen kwartaal (!) een recordomzet van 78,4 miljard dollar. Om u even een indruk te geven. Is een helpdesk van twintig tot vijftig personen dan teveel gevraagd?

Non-communicatie
Zoek het maar uit als je iets wilt weten, lijkt de boodschap te zijn. Dit moet dan veelal via mensen die in het verleden soortgelijke vragen hebben gehad. En eenzelfde non-communicatie meen ik te bespeuren bij Donald Trump. Een grote bek, wilde aantijgingen (CIA, media) en ‘niet kijken naar’, nemen de plaats van enige empathie en werkelijk begrip van de situatie of van de mensen die bij zijn beslissingen betrokken zijn, of van hen die kritiek hebben op zijn beleid. Zijn kiezers lijken ook vooral rustig verder te willen leven totdat hij erin is geslaagd ’to make America great again’, zonder er erg in geïnteresseerd te zijn hoe dat dan wel gebeuren moet. Ondertussen laten zij zich daarbij blijkbaar ook nog graag sussen door zijn beschuldigende, grote, en vooralsnog onbewezen woorden. In het begin van de negentiger jaren was ik in Oklahoma en in Atlanta en zag ik met eigen ogen veel achterstallig onderhoud in de infrastructuur. Na al die tijd is misschien meer nodig dan een paar noodgrepen ’to make America great again’.

Oh ja, en Ola dank voor de foto’s en artwork, etc. De wereld zal er nooit meer hetzelfde uitzien.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven