Personal assistant

Toeristen
IMG_0157Praten is nog steeds een moeilijke zaak. Om meerdere redenen vind ik dat jammer. Zo wil ik de toeristen maar wat graag ad rem van repliek dienen in het verkeer – als ik wat van hun gedrag vind, of van hunzelf. Hun invloedssfeer breidt zich namelijk vannuit het centrum van Amsterdam steeds meer naar buiten toe uit. In de Haarlemmerstraat gaat het toerisme steeds verder naar het westen toe (momenteel komt het daar tot ongeveer de Albert Hein, wat al veel verder is dan enkele jaren geleden het geval was). Andere stadsdelen ervaren mogelijk iets soortgelijks. Ik moet u zeggen, het woongenot komt hierdoor nu toch wel enigszins in het gedrang. Wat voor het gemeentebestuur blijkbaar minder prioriteit heeft dan een goedgevulde gemeentekas, door inkomsten uit de toeristenbelasting en door wat de toeristen verder zélf binnenbrengen. Zo heeft de gemeente bij ons, aan de van Noordtkade, zelfs een vergunning afgegeven om daar ’s nachts enkele soort van rondvaartboten af te meren. Ongevraagd. Aan een steiger die we nota bene zélf gedeeltelijk gefinancierd hebben. In een van de weinige échte woonwijken in Amsterdam die ik nog ken. Waar in een nabijgelegen parkje in het seizoen nog bijna wekelijks verjaardagen gevierd worden. Gemeente, waar liggen uw prioriteiten? Gelukkig is het nog teruggedraaid…, maar vooral dankzij onze grote bek, die ook voor veel overlast zorgde, nu voor de gemeente. Constante alertheid is dus wel geboden.

Mediastilte
Na een opgedrongen ‘mediastilte’ van enkele jaren, tijdens welke ik niet kon praten, stroom ik nu over van ideeën, of van opmerkingen die ik zou willlen maken of plaatsen bij van alles. Maar wat mijn spraak helaas dus nog niet toestaat. Wel vind ik van heel veel dingen, en opmerkingen die om mij heen gemaakt worden wel íéts.

Personal assistants
Maar waar ik het vandaag graag met u over wil hebben is de Alexa Echo en de Google Home, van respectievelijk Amazon en – u raadt het al… – Google. Ik zou zeer zeker gebruik maken van deze nieuwe, en nog in ontwikkeling zijnde gadgets – personal assistants – áls ik mij al verstaanbaar zou kunnen uitdrukken naar deze apparaten toe. Wat helaas nog niet het geval is. Het zijn apparaatjes ter grootte van 1 à 2 koffiemokken. Momenteel gebruik ik Siri op mijn iPad – ook zo’n personal assistant, voor Apple producten, voor vrij nieuwe iPhones en iPads – die mij echter meestal nog niet verstaat of slechts met héél veel inspanning en na diverse malen geprobeerd te hebben. En die mij zelfs dán nog verkeerd verstaat. Dáár heb je zo’n ding niet voor. En dus mag ik mijn Siri, omdat deze mijn gebrekkige spraak meestal niet kan ontcijferen, uit ongeduld uiteindelijk vooral graag de huid vol schelden (gevloek dat overigens nog het best verstaan wordt en waar hij/zij ook enigszins beledigd op reageert). ‘De-biel! Ik oefen hiermee vooral mijn dictie (om mij o.a. voor hem/haar verstaanbaarder te maken – mijn Siri heeft trouwens een mannenstem). En ik wordt dus wel steeds beter verstaan. Zo vroeg ik Siri vandaag Frank Zappa af te spelen en kreeg ik uiteindelijk U2 te horen. Maar toch. Er werd in ieder geval wél een muziekje afgespeeld. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden met deze personal assistants.

Opdrachten uitvoeren
Zo kunt u (waarschijnlijk met behulp van aparte stekkerdozen – tussenstukken) beide personal assistants vragen om het licht uit of aan te doen, of het licht in de gang, of om het licht een beetje te dimmen, wat dan vervolgens zonder dralen gebeurt. Of u kunt vragen hoe lang het duurt om naar Maastricht te rijden. Of om u er morgen aan te herinneren een bepaalde persoon te bellen. Of om te vragen een bepaalde afspraak te noteren. Of om wortels toe te voegen aan uw boodschappenlijst. Of om Stevie Wonder te spelen. Of om te vragen naar de weersvoorspelling. Of naar de leeftijd van Meryl Streep. Of om een email naar uw werkgever te sturen dat u een half uurtje later bent.

Ingenieusiteit
Zij zullen overigens ook zeer zeker hun beperkingen hebben. Zo lijkt het me onwaarschijnlijk dat u het voor elkaar kunt krijgen dat uw auto al voorverwarmd wordt alvorens u er over enkele minuten instapt. Maar verder hangt veel af van uw ingenieusiteit in het bedenken en formuleren van de vragen c.q. opdrachten, hetgeen mìj een uiterst aantrekkelijk spelletje lijkt.

Big Brother
Veel van uw vragen of opdrachten worden dus beantwoord dan wel uitgevoerd. Heerlijk toch als er zonder dralen of weerwoord uitvoering wordt gegeven aan uw verlangens? Ik zou het geweldig vinden als ik, door alleen maar mijn ideeën uit te spreken, deze genoteerd zou krijgen, zonder dat ik deze nog zelf hoef op te schrijven. Of dat een afspraak, nadat ik deze hardop uitgesproken heb, wordt toegevoegd aan mijn elektronische agenda. Big Brother is watching me, maar tegelijkertijd kijk ik vol verwachting terug naar wat er nog meer komen gaat.

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven