Zorg au pair (1)

Nieuwe zorg au pair

20160714_140638_resizedWij hebben sinds kort (juni 2016) een nieuwe zorg au pair in huis. Inmiddels de vierde. Of eigenlijk de vijfde, maar bij de laatste hadden we onze ernstige bedenkingen al binnen een week, terwijl we ‘oh nee!’ riepen, ons voor het hoofd sloegen en onszelf de haren uittrokken. En dus hebben we het voor onze gemoedsrust maar bij haar aangekaart (je wordt wel vrij direct met een nieuwe bewoonster in huis), en toen zijn we maar een nieuwe gaan zoeken.

Win-win situatie

De huidige jongedame kwam na een zorgvuldige en tijdrovende selectie als beste uit de bus. Als de spreekwoordelijke krent uit de pap, want volgens ons zijn de goeie au pairs, de au pairs die wíj dus goed vinden – daar kan een ander héél anders over denken, gezien de reacties die we veelal krijgen – dun gezaaid. Wij kregen deze dus na een sollicitatiegesprek bij ons thuis – ook om aan elkaar te ‘snuffelen’, en na nog een week proberen annex inwerken, besloten we om met elkaar verder te gaan. Wij zijn nu (half september 2016) nog erg blij over en weer. Deze au pair komt uit Polen, ze spreekt supergoed Engels (wat ik erg belangrijk vind) – zelfs met een Iers accent, en ze spreekt ook al een beetje Nederlands, en ook was ze al bekend met- en eerder woonachtig in Amsterdam. En zij is er tevens goed van op de hoogte hoe moeilijk het is om aan woonruimte te komen in deze stad en tegen welke prijs. K. spreekt altijd van een win-win situatie, voordeel voor ons, maar ook voordeel voor de au pair. En dat lijkt nu voor alle betrokkenen op te gaan.

Lesgeld

We zijn inmiddels door de wol geverfd en ondanks dat onze eerdere ervaringen met au pairs strandden in de proefperiode, hebben we het gevoel onze ideale kandidate tamelijk haarscherp te kunnen selecteren, en door de afgelopen twee jaar heen (toen we voor het eerst met een au pair begonnen) hebben onze ‘eisen’ ook steeds meer hun uiteindelijke vorm gekregen, waarbij we steeds hebben geleerd van onze eerdere au pair ervaringen en inschattingsfouten. We zijn niet zozeer ontevreden over onze eerdere au pairs maar hebben er op de eerste plaats en vooral van geleerd. Een vorm van lesgeld dus. Of van premiejagen, om in dit schrijven toch maar even een cowboyfilm element te verwerken (ik ben tenslotte niet voor niks de Quentin Tarentino onder de gehandicapten, hoewel mijn films vooral goedkope en, volgens K. bijzonder ordinaire, Finse tangomuziek als soundtrack zouden hebben – Finse tangomuziek die de Zangeres zonder Naam naar de kroon zou steken qua onverholen camp-gehalte). Maar lesgeld dus, met hoe we het dus wél zouden willen hebben, en wat voor persoon we dus wél zouden willen hebben, als beloning.

Vrijheid mantelzorgster

Ik kan deze constructie van harte aanbevelen aan een ieder die in een soortgelijke situatie verkeert als ikzelf, en die bovendien een vrije kamer heeft. Mijn mantelzorgster krijgt hierdoor veel vrijheid terug en zij kan het huishouden met een gerust hart aan de au pair overlaten: ik heb hiermee een goeie, initiatiefrijke sparringpartner en zij is tevens een goeie co-manager van ons huishouden, en we hebben er met haar ook nog een parttime zorgverleenster bij, met name ’s avonds, ’s nachts en in de weekends, waardoor mijn mantelzorgster bijvoorbeeld naar het buitenland kan gaan of kan overnachten in haar tuinhuisje.

Au pair kwaliteiten

Voor ons zijn de ogenschijnlijk veronderstelde ‘au pair kwaliteiten’ – het kunnen verzorgen, van veruit ondergeschikt belang aan het kunnen en willen communiceren (dat klinkt simpel, maar dat is het niet; ik ken mensen die veel praten en totaal niet in communicatie zijn), en we hebben hier nu, mede op basis van onze eerdere ervaringen, meedogenloos op geselecteerd. Praat iemand veel, of in elk geval gemakkelijk en graag, en op eigen initiatief, treedt iemand gemakkelijk naar buiten, is iemand in het algemeen, of in principe, écht vrolijk, woont zij in ons hele appartement i.p.v. vooral alleen maar teruggetrokken in haar eigen kamer (wij willen geen teruggetrokken, godvrezende, slaafse Fillipijnse), kan zij écht de scepter zwaaien over dit huishouden, is dit écht een gemakkelijk en intelligent babbelende en ondernemingslustige sparringpartner voor mij in onze gezamenlijke weekends en voor in onze tussendoor gesprekken, met andere woorden, kan mijn mantelzorgster mij met een gerust hart aan deze au pair overlaten, waren hierbij de voornaamste overwegingen.

Duidelijk

Behalve dat we een duidelijk profiel hebben van wie we willen hebben, zijn we er tegenwoordig ook volslagen duidelijk in wat we geven en wat van de ander verwachten. Dus geen onduidelijkheden achteraf op wat voor manier dan ook. Werktijden, werkzaamheden, vergoedingen, bedoelingen en intenties, het staat allemaal op papier. En hier wordt van tevoren overeenstemming over bereikt. Deze overeenstemming gebruiken we daarna als ijkpunt.

Amnesty International

Dat ging niet altijd zonder slag of stoot. En dit leidde, vind ík, bij tijd en wijle zelfs tot vrij hilarische situaties. Zo werd onze heel duidelijke overeenkomst, eerder gemaakt en bij volle verstand door alle partijen (waaronder door haar) overeengekomen, door een eerdere ‘proefperiode’ au pair eens terzijde geschoven vanwege een later restaurantbaantje, waarbij het geld was op, als argument door haar werd aangevoerd, terwijl dit geld mogelijk niet op was geweest als zij wat vaker bij ons, en niet wekenlang veelal buitenshuis, in cafés en dergelijke, had gegeten. Regeren is immers vooruitzien, daar hoef je geen Karel de Grote voor te zijn. Toen ik haar herinnerde aan onze eerder gesloten overeenkomst, mompelde zij iets over slavernij. Toen raadde ik haar aan in dat geval maar contact op te nemen met Amnesty International, want dat zou dan wel publiekelijk bekend gemaakt moeten worden. Het is daarna overigens nooit meer goed gekomen tussen ons…

Hoe kom je aan een au pair?

Ola hebben we via de Facebookpagina en besloten groep Babysitter, Nanny & Au-Pair jobs in the Netherlands verworven, maar eerder verkregen we onze au pairs uitsluitend via greataupair.com. Op deze site hadden we in het begin van onze zoektocht naar een au pair al een profiel aangemaakt wat we later telkens weer hebben aangepast en wat we ook telkens weer opnieuw hebben geactiveerd (maar die site gaf nu niet snel genoeg resultaat), en er zijn zonder twijfel ook talloze andere manieren en sites om aan een au pair te komen. Maar deze bovengenoemde sites hebben dus hun waarde voor ons wel bewezen, hoewel onze eerdere ervaringen met au pairs dus strandden in de proefperiode. Zeer duidelijk hebben wat voor eigenschappen of kwaliteiten je in een persoon zoekt speelt hier mijns inziens toch min of meer de hoofdrol in, noem het maar wishful thinking in de meest letterlijke betekenis van het woord. We zijn nu zeer tevreden met onze huidige au pair, en dat heeft volgens mij te maken met dit heerlijk heldere wishful thinking.

Filippijnen syndroom

Overigens lijd ik wel enigszins aan het ‘Filippijnen syndroom’, en wel in die zin dat het een behoorlijke nachtmerrie voor mij is mij voor te stellen een Filippijnse au pair te hebben, die mij uitermate dociel lijkt, die yes, ma’am op al onze wensen zegt, die bovendien godvrezend is en daarnaast ook nog eens het hogere doel en de verborgen agenda heeft een hele familie thuis in de slums van Manilla te onderhouden. Tevens zou  dit waarschijnlijk betekenen dat ik dan niet vrijelijk meer zou mogen vloeken, iets waarmee ik nu op frustrerende momenten enigszins lucht geef aan mijn lichamelijk ongemak en -onvermogen, hoewel mijn spirituele aard volgens mij desalniettemin toch als een paal boven water blijft staan. En mijn neiging tot vooroordelen evenzeer?

Ed was in zijn jonge jaren directeur van een afkickcentrum, deed verschillende andere dingen, en was uiteindelijk uitvoerend directeur van een succesvol voedingssupplementen bedrijf, totdat hij in 2011 getroffen werd door een herseninfarct en gediagnosticeerd werd met een locked-in syndroom. Sindsdien is hij herstellende, revalideert veelal, houdt zich onledig met dit blog, digitale kunst, en hield zich daarnaast de eerste jaren bezig met de vertaling van enkele boeken over een bepaalde natuurlijke aanpak van kanker, ontwikkeld door een Britse groep wetenschappers.
Berichten gemaakt 160

5 gedachten over “Zorg au pair (1)

 1. Dag Ed,

  Blij op deze manier wat van je ziele-roerselen te vernemen. Ook blij te zien dat meer zich roert dan de ziel en dat je nog heel wat in beweging brengt. Het is de eerste keer dat ik je blog zie. Binnenkort kom ik nog wel eens wat langer bij je terug. Ik zal je vanaf nu volgen!

 2. Hoi Ed,
  Leuk dat je op FB begon over je blog. Wist daar nl. niets van af.
  Knap van je dat je je niet laat tegenhouden door allerlei barrieres.
  En leuk om wat van je te horen.

 3. Ha Ed (en Katja),
  hilarisch en intelligent, hou ik wel van. Bedankt voor het deelgenoot maken. Hartelijke groet!
  Lizette

 4. U betaalt aan het bemiddelingsbureau in Nederland die de zorg-au pair volgens de regels van de uitzendbranche betalen.

  1. Inmiddels 1 1/2 jaar verder en ik zie nog steeds vooral overhead, overhead en vooral geen maatwerk, bij de zorgbemiddelingsbureau’s.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven