Pigs in space

Rijkste
IMG_0923-225x300 Pigs in spaceTrump heeft het rijkste kabinet uit de geschiedenis, las ik pas. Rijker dan één derde van alle Amerikaanse huishoudens samen opgeteld(!), las ik weer ergens anders. Of er in dat kabinet dus veel bedoeling aanwezig zal zijn om anderen (lees: de minder gefortuneerde Amerikanen) te helpen hún deel van the American Dream te verwezenlijken, of van de Big Mac te krijgen, lijkt mij dan ook stug.

Ivanka
Een adviseur van Trump - Kellyanne Conway - sprak er schande van dat een luxe-warenhuisketen de kledinglijn van dochter Ivanka Trump had laten vallen; met een soortgelijke tweet had papa alias president Trump ook al zijn ongenoegen geuit. Ik las dat Ivanka 150 miljoen dollar waard zou zijn, en samen met haar man zelfs 740 miljoen dollar. Dat laatste las ik overigens weer ergens anders. Ik lees wat af, moet u wel denken. Maar - nee hoor - dat is helemaal niet zo. Ik kan door mijn handicap moeilijk de pagina's omslaan. En het regelmatig woorden moeten ophelderen in de Engelse e-books van Amazon.com, staat het onbevangen-een-boek-verslinden ook behoorlijk in de weg. Anyway, toch heeft president Trump blijkbaar de intentie dat het nóg beter moet gaan met dochter Ivanka. Hoewel hij zich daar helemaal geen zorgen over hoeft - en meer nog - mág maken.

Graai - graai
Als president van Amerika hoor je toch bezig te zijn met die groep minder gefortuneerden die daar eveneens in ruime mate voorhanden schijnt te zijn. Dáár moet zijn aandacht op zitten. Dat andere klinkt toch een beetje naar: 'graai - graai' en 'heb nog niet genoeg'.

Bewaardrang
Vanochtend besprak ik met een zorgverleenster van mij de bewaar-allerlei-rotzooi-drang die sommige mensen plegen te hebben. Spulletjes - die iemand nooit gebruikt - maar die hij of zij toch - enigszins compulsief - bewaart. Voor een later tijdstip, dat er waarschijnlijk ook nog eens nooit zal komen.

Ontzegd
Ik vind deze hierboven genoemde voorbeelden van eksterdrang annex verzamelwoede geen goed teken. Maar wel begrijpelijk. 'Geld maakt gelukkig' - in allerlei vormen en varianten - ligt blijkbaar altijd op de loer. Van het 'hebben - hebben' van de armoedzaaier tot het 'hebben - hebben' van de miljardair. Wat je ontzegd wordt, wil je juist hebben. Daarom ben ik ook tegen bijvoorbeeld zomaar een verbod op drugs. Ik ben wel voor echt goede voorlichting. En geld wordt zo een val om in te trappen. Geld en spulletjes verzamelen. 'Ik wil een boot kopen', en zo.

Ruimte
Terwijl ik bij ons thuis nu juist zoveel mogelijk bezig ben om ruimte te scheppen. Een nieuw plankje boven het aanrecht moest ruimte brengen. Kostte me misschien twintig euro. Spullen van het aanrecht en dingen weg. Ruimte. In de keuken. Op het aanrecht. Maar vooral in mijn hoofd. O.a. om dit stukje te schrijven. En om van alles aan te pakken en af te maken. Dat geeft dan vervolgens nog meer ruimte. Heerlijk. Dat is volgens mij pas therapeutisch. Ruimte.

Verzamel-kabinet
Mijn ex heeft het vaker over jagers en verzamelaars. De Trumps vallen volgens mij ook onder de verzamelaars. Dat hele kabinet lijkt mij trouwens wel een verzamel-kabinet. Maar niet van bessen. Amerikanen vullen de ruimte trouwens veelal met CO2, las ik ook al. Met liefst zo'n 16 ton per persoon in 2014. Voor ons stond de teller dat jaar op zo'n 10 ton. Maar de klimatologische gevolgen daarvan worden door Donald Trump natuurlijk met verve ontkend. Die waarheid moet je namelijk ruim zien.